Кое е по- здравословно: Кафе или чай? Масло или маргарин? Кашкавал или сирене?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Кое е по- здравословно: Кафе или чай? Масло или маргарин? Кашкавал или сирене?
11717
Кое е по- здравословно: Кафе или чай? Масло или маргарин? Кашкавал или сирене?

Постоянно се говори за това кои храни са добри и по- здравословни от другите. Колко пъти досега сме се намерили в недоумение кой продукт да изберете и кой да оставите на рафта в магазина.

Ето какво препоръчват експертите:

 

Масло или маргарин?

Маслото е направено от естествени съставки, докато маргарин често е преработен и съдържа хидрогенирани мазнини, които са много по-вредни от наситените мазнини, които се намират в маслото.


Консервирани или замразени продукти?

Тежки метали като алуминий, олово и живак може да се намерят в храната, която е консервирана, докато замразените продукти могат да бъдат еднакво добри както и свежи.


Подсладители или захар?

Захарта няма хранителна стойност и е пряко свързан с надебеляванетоо. Колкото повече ядете захар, толкова повече инсулин освобождава тялото и още толкова ви се яде сладко. От друга страна изкуствените подсладители са свързани с промени в настроението, депресия, но и увеличаване на телесното тегло, тъй като те могат да забавят процеса на храносмилането и повишават апетита.Специалистите препоръчват използването на естествени подсладители като канела и стевиа.


Пълномаслено мляко или мляко с нисък процент на масленост?

На пръв поглед пълномасленото мляко може да изглежда безумно, защото съдържа повече мазнини, но тези мазнини всъщност помагат в усвояването на витамините А и D. Пълномасленото мляко ви кара по-дълго да се чувствате сити.


Ориз или пълнозърнести оризови бисквити?

Оризовите бисквити имат нисък гликемичен състав. Това означава, че помагат при регулирането на нивото на захарта в кръвта и ви карат по-дълго да се чувстваме сити.


Кашкавал или сирене?

Сиренето, освен че е по-силно на вкус, има по-малко мазнини и калории и по-бързо засища.


Пресни или сушени плодове?

В състава на пресни плодове има 80 процента повече вода, което означава, че скоро ще ви заситят. Сушените плодове понякога може да съдържат химикали и допълнителни захари.


Пресни или замразени зеленчуци?

Чист зеленчуци винаги е по-добър избор, тъй като съдържа повече витамини и минерали от замразеният. Но ако купувате зеленчуци извън сезона, по-добре е да фи купувате замразени, тъй като много от хранителните съставки се губят по време на транспортирането от страната, в която растат. Замразените зеленчуци биват замразени веднага след беренето и запазват почти всички хранителни стойности.

 

Плодове или плодов сок?

Плодовият сок е богат на естествена захар и има опасност да въведете твърде много захар в организма. Плодовете са пълни с фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Като вземете предвид, че целите плодове трябва да се дъвчат, е много по-малка възможността по такъв начин да внесете твърде много захар.


Ориз или паста?

Експертите препоръчват оризът, защото и без това твърде много консумираме пшенични продукти.


Сметана или кисело мляко?

Въпреки сметаната, че има повече мазнини на 100 грама съдържа двойно повече протеини от киселото мляко, които правят по-дълго да се чувстваме сити.


Мляко от краве или соево мляко?

Млякото от крава е богато на калций, витамин D и витамин В2. За съжаление, много от тях са свръхчувствителни или пък са съвсем непоносимост към лактоза или протеин казеин, който се намира в млякото. Ако не е биологично, млякото може да съдържа и антибиотици. Соевото мляко е солидна замяна, въпреки че проучванията показват, че соята може да повлияе неблагоприятно върху хормоналния баланс.


Млечен или черен шоколад?

Черният шоколад съдържа значително по-малко въглехидрати от млечния и бял шоколад. Тъмният шоколад има специфичен горчив вкус и по-малки са шансовете, че ще прекалите с консумацията му.

Също така, богатите хранителните вещества в големи количества се намират в черният шоколад.


Червено месо или пиле?

И двете са отличен източник на протеини. Пилето съдържа по-малко калории и мазнини, докато червеното месо в себе си има повече желязо, цинк, селен и витамин В12, които са от жизненоважни за нашата енергия и имунитет.

Консервирана или прясна риба?

И двете имат сходни хранителни стойности. Единственото изключение е, че при консервирането се унищожават омега-3 мастни киселини.


Зехтин или масло от рапица?

И едното, и другото имат множество хранителни ползи. Експерти за пържене препоръчват маслото от рапица, защото няма да изгори на висока температура, докато зехтина се препоръчва да се използва като добавка в салати и сосове.


Кафе или чай?

И кафето и чаят имат своите предимства, но на първо място винаги ще бъде зеленият чай, заради лечебните му свойства. Той съдържа по-малко кофеин от кафето, но затова съдържа антиоксиданти, които заедно с кофеина подобряват концентрацията и работата на мозъка. Зеленият чай е отличен и за отслабване -научно доказано е, че изгаря мазнините.


Мазнини или въглехидрати?

Диетата, в която се внасят по-малко въглехидрати не означава, че не приемаме достатъчно тъй като въглехидратите се намират в плодовете, зеленчуците, зърнените култури. По-голямата част от хората внасят твърде много въглехидрати чрез консумацията на хляб, ориз, макаронени изделия ... а това всъщност са така наречените празни калории.

Мазнините, от друга страна, са необходими за здраве и дълъг живот. Те забавляват резорбцията на глюкозата в кръвта и помагат дълго да се чувстваме сити.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft