Козунак с кисело мляко за Великден

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Козунак с кисело мляко за Великден
Козунак с кисело мляко за Великден
admin
Добавена от: admin
61811
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

20 г мая (половин кубче прясна мая)
150-200 г захар
150 г кисело мляко
50 мл прясно мляко
80 г мазнина (олио, мас, масло или смес)
3 бр. яйца
настъргана кора на 1 бр. лимон
щипка сол
около 600 г брашно (може и малко повече)
стафиди, ром

Маята се размива в затопленото прясно мляко с 1 с.л. захар и малко брашно. Оставя се да втаса. През това време се разбиват яйцата (отделя се 1 жълтък за намазване) и захарта, и се изсипват в предварително пресятото 2 пъти брашно, в центъра на което е оформено кладенче. Добавят се киселото мляко и сместа с маята. Меси се интензивно, докато тестото започне да пуска мехури (може да се замеси и в машината за хляб, на програма месене, като в такъв случай брашното се добавя постепенно към останалите продукти, а най-накрая - мазнината). Ако месите на ръка, мазнината също се добавя постепенно, като най-добре с нея да се мажат ръцете по време на месенето. Заделя се малко мазнина за оформянето. Тестото се оставя малко да почине и после се добавялимоновата кора. Оставя се да втаса. След втасването се оформя козунакът във форми по желание, добавят се стафиди, може и да са предварително накиснати в ром. Оставя се да втаса отново, намазва се след като е втасал с жълтък и малко прясно мляко, поръсва се със захар и се пече - в предварително загрята на 180 градуса фурна, като се внимава да не загори отгоре (може да покриете с фолио, ако видите, че потъмнява бързо).

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft