Кои са десетте най използвани подправки в нашата кухня

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Кои са десетте най използвани подправки в нашата кухня
13860


За да приготвите вкусна гозба, не бива да забравяте и ароматите. Но те са нож с две остриета – твърде голямото им количество, лесно може да развали манджата. А от друга страна - липсата им може да я направят безвкусна. Количеството на всяка подправка е майсторлък, както и смесването им.

Ако сте млад и неопитен готвач, трябва да знаете, че в кулинарията има най-различни миризми и подправки, но съществуват няколко, които наричаме основни. Това са подправките, които употребяваме най-често и които всеки добър готвач трябва да има в кухнята си.



1. Черен пипер – без значение дали е на зърна или е в смляно състояние, черният пипер е една от най-използваните и обичани подправки. Специфичната му миризма отива много на различните видове меса, риба, ориз, булгур, пилешки дреболии и т.н. Слагайте по няколко щипки на гозба, ако прекалите, ястието ще стане малко по-пикантно.

2. Червен пипер – също подправка, без която не можете. Тя е подходяща за запръжка, добавя се към картофи, меса, отива много на яйца. Има сладък вкус, но ако прекалите с количеството в гозбата, може и да загорчи.


3. Босилек – можете да го срещнете в пресен и в изсушен вариант. Ароматен е и подхожда много на почти всякакви рецепти от италианската кухня. Има много приятен аромат, който е подходящ за зеленчуци и агнешко.

4. Канела – много интересна подправка, която подхожда на голяма част от българските десерти. Подходяща е за тиквеник, мляко с ориз. Не прекалявайте с количеството, защото канелата има много силен аромат.


5. Джоджен – има много силен и специфичен аромат, когато го съчетавате с други подправки, внимавайте. Не добавяйте друг вид толкова ароматна подправка, ако сте сложили джоджен. Най-добре пасва на бобени ястия, отива си също с агнешкото и с ориза. Може да се използва сушен или пресен.

6. Чубрица – тази подправка стимулира чудесно стомашната дейност и именно заради това е много подходяща за по-трудно смилаеми храни. Става дума за боб, картофи, месо, леща, грах и др.


7. Кимион – подходящ най-вече на скара, солени бисквити, кайма. Силен и много специфичен аромат, който е използван още през средните векове.

8. Дафинов лист – тази подправка е подходяща много и за консерви и туршии. От него обикновено се слага половин или едно листенце, тъй като ароматът му е способен да превземе цялата гозба.

9. Розмарин – една подправка, която може да се добавя на почти всякакви ястия. Комбинира се много добре с дафинов лист, черен пипер, както и чесън.

10. Магданоз – това е наистина универсална подправка, дори почти задължителна, когато говорим за българска национална кухня. Можете да я добавите на много видове ястия – постни и с месо, супи. Най-добре е да се добавя след като ястието вече е готово и непосредствено преди да се отдръпне от котлона.

11. Копър - той е задължителна подправка при традиционните ни манджи. Много подходящ за грах, тиквички, картофи и задължителна добавка към любимия ни таратор, салата Снежанка и др. Може да се добавя свеж, както и в изсушено състояние. Като подправка се използват и семената му.

Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft