Какво да сложим на Новогодишната трапеза

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Къпана питка за Нова Година
182572

Къпана питка за Нова Година

КЪПАНА ПИТКА

Продукти: 4 яйца, 1суп. лъж. захар, 1 равна суп. лъж. сол, 5 суп. лъж. олио, 1 кофичка кисело мляко, мая, брашно

В пресятото брашно се прави кладенче и се изсипват продуктите, като маята се размива на кашичка с малко хладка вода, а от четвъртото яйце се отделя жълтъка и се оставя за намазване отгоре. Омесва се и се слага в тънка кърпа (най-добре от тензух), завързват се краищата й като бохча и се потапя в голям съд (тенджера, кофа) с хладка вода.
Когато тестото втаса, бохчичката с тестото изплува. Тогава се изважда, изцежда се от водата и се изсипва върху масата, където сте месили тестото; може да се премеси отново с малко брашно, но за кратко, оформя се, слага се в намазаната с мазнина и поръсена с брашно тавичка, където ще се пече (по-добре е тя да е малка, дори тортената форма върши по-добра работа, защото е с високи стенички и така питката става по-висока, по-бухнала), оформя се. Може да се откъсне малко от тестото и да се направят различни фигурки - цвете, клонче, зависи от фантазията и сръчността, които се залепват отгоре. После питката се намазва с отделения жълтък и се пече в гореща фурна до зачервяване.
Ако не ви се занимава с "къпане" , след като омесите тестото, го оформете направо в тавичката и оставете питката на топличко да втаса, тогава я намажете с жълтъка и я печете. Резултатът е не по-лош.

1
2 3 4 5
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft