Македонска питка-слънце - рецепта с видео

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Македонска питка-слънце - рецепта с видео
Македонска питка-слънце - рецепта с видео
admin
Добавена от: admin
17469
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
400 гр. брашно
1 чаена лъжичка сол
1 голяма супена лъжица захар
30 мл олио
220 мл вода
на върха на ножа - мая
щипка сода
За намазване:
100 гр. маргарин
50 мл олио
За плънката:
4 червени чушки
3 зелени чушки
200 гр. извара
1 яйце
Освен това:
сол, черен пипер и олио

Декоративна питка под формата на слънце с пълнеж от чушки, извара и яйца. 

Стъпка 1: Във водата поставете маята да се разтвори, добавете към другите съставки и омесете тесто. Замесете 5-10 минути, докато се получи гладко, меко тесто.

Стъпка 2: Тестото разделете на две части, едната малко по-голяма от другия. По-голямата част разделете на шест, а по-малката - на пет топки. Всяко топче разточете на малка кора и ги подредете една върху друга, мажейки между тях с маргарин, смесен с олио. Последната кора не мажете с нищо.

Стъпка 3: Вземете купчината с шест кори и разточете на голяма кора. Цялата кора намажете с мазнина и я сгънете от двете страни към средата. Отново я намазва и я сгънете още веднъж по дължина. Намажете я трети път и я сгънете напречно, така че да се получи по-малък правоъгълник. Още веднъж я намажете и я сгънете само веднъж, така че да се получи куб. Оставете в хладилника, докато се приготвя плънката.

Стъпка 4: За плънката нарежете чушките на дребни кубчета, поставете ги в тиган на огъня, за да се запържат. Когато омекнат, добавете изварата и дръпнете от огъня. Добавете сол и черен пипер на вкус, разбъркайте и добавете яйцето. Объркайте, така че хубаво да се смесят.

Стъпка 5: От голямото тесто разточете кора и я поставете в тавата за печене. Хубаво разпределете плънката върху цялата кора, но така че да има повече в средата. След това покрийте с другата кора. В средната част поставете дълбока купа и правете разрези от средата навън, но без да прерязвате докрай. Разрезите завъртете/усучете, така че плънката да се покаже.

Стъпка 6: Намажете питката с мазнина, наръсете я със сусам и я оставете да престои няколко минути. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути, или докато получи красив цвят.

Оставете я да се охлади за десетина минути, след което сервирайте.

СЪВЕТ: Тази питка може да се приготви с различни плънки - дори и сладки с тиква. Бъдете креативни!

 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft