Маракуята намалява кръвното налягане и предпазва от вирусни инфекции

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Маракуята намалява кръвното налягане и предпазва от вирусни инфекции
10667


Маракуята /Passiflora edulis/ представлява вид увивно растение от семейство Страстоцветни. Маракуята произхожда Бразилия, Парагвай и Северна Аржентина. Растението цъфти в синьо, жълто, червено и много други багри. Размножава се чрез цветове и резници. Повечето от нас са опитвали вкуса на маракуята само от натуралните сокове, но малцина са опитвали самия плод. А определено плодът си заслужава да бъде опитан.

Наименованието на маракуя идва от произлиза от индианската дума “marau-ya” и в буквален превод означава „плод, който може да се яде на един дъх“. От латински език „passio” означава страдание, поради което маракуята много често е наричана мъченица. От английски език „passion fruit” пък означава „плод на страстта“.

Плодът маракуя има кръгла, леко овална форма и много сочна вътрешност, изпълнена със семки. Цветът на вкусния плод варира от тъмно-лилав до светло-жълт или тиквен. Има специфичен аромат, който наподобява мускус. Вкусът е сладко-тръпчив. Пурпурната маракуя се отглежда в тропиците и в субтропиците, а в по-малки количества в Южна Африка, Кения и Австралия.

Вътрешността й е доста по-ароматна и с по-голямо съдържание на сок от жълтата. Жълтата маракуя расте в топли тропически области, каквито са Хаваите, Бразилия и Шри Ланка. Тя има по-големи размери от пурпурната и съдържа три пъти повече провитамин А. За сметка на това, жълтата маракуя е с по-високо киселинно съдържание и затова не е особено подходяща за директна консумация.

Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft