Наистина ли са полезни зеленчуците?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Наистина ли са полезни зеленчуците?
17085
Наистина ли са полезни зеленчуците?

 

Такива полезни зеленчуци ... от картофите се пълнее, има много захар в морковите ...

Тези и други митове, готови сме да ги развенчаем лесно!

Вашите приятели ви убеждават, че картофите, морковите и царевицата не са по-полезни, отколкото бонбони? Време е да научите истината за тези "вредни" зеленчуци. Всъщност, продуктите, които могат да бъдат смятани за опасни, не само са "натъпкани" с витамини, минерали и всички видове полезни вещества, но също са вкусни и много полезни. Между другото, ако сте в капана на митовете на храната и вашата диета изключва такива "неблагонадеждни" зеленчуци, че вашето тяло губи много полезни вещества. Съществуват популярни митове за несправедливо „осъдените зеленчуци“ и лесни начини, за да се компенсира недостига на тези храни в диетата ни.

1 - Мит. Има много захар в морковите.

Истината. В една чаша настъргани сурови моркови има 52 калории и само 12 грама въглехидрати. Половината от тях са проста захар. Останалите - добри за тъканта на сърцето и други сложни въглехидрати. Между другото, захарта в морковите е"пакет" с витамини и минерали. И морковите стабилизират нивата на кръвната захар.

Въпрос е на фибри и бета-каротин, който се съдържа в изобилие в морковите. Предпазват очите. В ½ чаша прясно изцеден сок от моркови се съдържа умножена по 4, дневна доза на витамин А, необходим за зрението.
Лекуват червата. Морковите съдържат фалкаринол, вещество, което може да намали риска от рак на дебелото черво.
Опитайте! Настържете морковите с ренде и сгответе в масло, докато омекнат, добавете риба тон за салата или използвайте като гарнитурата за пица.


2 - Мит. От салатата "Айсберг" няма полза.
Укрепва костите. 1 чаша нарязана маруля осигурява около 20% от ежедневната потребност от витамин К. Проучване за дажбата на 72 000 жени, изследователите са открили: за тези, които ядат поне част от салата айсберг на ден, имат по-малко фрактури. Защитават зрението. Имат високо съдържание на витамин А (купа салата - 15% от дневната доза). Помага на хората, които са на диета. "Айсберг" съдържа почти дневната доза от витамин B9. Съдържат натрий в състава си, който е с 60% по-висок от калия, което е важно, ако спазвате диета.

3 - Мит. От картофите се пълнее.
Истината. В среден печен картоф има 161 калории плюс 4 гр. фибри. Бонус за феновете: варените и охладени картофи съдържат устойчиво нишесте. Основното нещо - да гледате размера на порциите. Картофите помагат да се справите с болестите. Учените са открили в картофите над 60 витамини и фитохимикали. По-специално, са били намерени флавоноиди, които помагат в борбата с болесите на сърцето и може да намалят риска от рак на белия дроб и рак на простатата, както и укрепват имунната система.Стабилизират кръвното налягане. Учените са открили вещество в кокоамин в картофите, което понижава кръвното налягане. В допълнение, печените картофи (с кожата), покриват 20% от дневната нужда за калий, известни са в борбата с високото кръвно налягане.

Опитайте! За да се приготвите картофена салата, която изгаря мазнините, може да сваите картофите. Охладете ги и нарежете на кубчета, добавете зехтин и оцет, добавете сладка горчица, ситно нарязан магданоз.

4 - Мит. Царевицата съдържа само нишесте.
Истината. Царевицата почти не съдържа въглехидрати! В голям кочан се съдържат 15% фибри, а също така царевицата съдържа фруктоза, която я прави "Царица на полето" по сладост.
Предпазва сърцетови. Царевичните семена съдържат фолати (фолиева киселина производни), витамин В, които намаляват концентрацията на вредни хомоцистеини в кръвта и по този начин предпазват сърцето. В един кочан има повече от 10% от дневните нужди на тялото.
Тонизира. В един кочан на царевица - 25% от витамините, необходими за клетките на преобразуване на въглехидратите от храната в енергия. Осигурява зрителна острота. Този зеленчук е лидер по съдържание на зеаксантин и лутеин, химикали, които ни осигуряват "поглед на орел."
Опитайте! За сос "Салца", пресяна или замразена (размразява се преди готвене), царевица, нарязана чушка, нарязан магданоз и лук, праз лук, домати, малко лют пипер и кимион. Смесете всички съставки на зеленчуците с риба на скара, или пиле.

5 - Мит. В целината има само вода и нищо полезно.
Истината. Хрупкавият зеленчук има специфичен набор от витамини, минерали и други хранителни вещества, които укрепват имунната система. Целината, стабилизира кръвното налягане. Тя съдържа редки материали, които намаляват артериалното налягане.
Може да намали риска от рак. Целината съдържа впечатляваща доза апигенин, който има противоракови свойства, като предотвратява процеса на мутация на клетката.
Помага да се запази теглото. Целината може да помогне бързо да се почувствате сити, а калориите ще бъдат минимално. В един голям стрък се съдържат само 10 калории и 1 гр фибри.
Опитайте! Използвайте целината в зеленчукова плънка - за супи, яхнии и сосове. Нарежете целина, лук и моркови. Леко запържете в зехтин, докато лукът омекне. Такава смес може да се добави към супа или яхния, или дори да се прилага като гарнитура.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft