Неделни мекици

вход през zajenata.bg
Неделни мекици
admin
Добавена от: admin
147827
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 кг брашно
4 яйца
2 гр прясна мая
500 мл прясно мляко
500 мл вода
сол на вкус (2 с.л.)

Тестото се приготвя вечерта в събота, за да може в неделя рано сутрин да е готово и да се изпържат мекиците. Получават се около 55 броя мекици. 

От всички продукти се замесва меко (по-скоро течно) тесто. Бърка се с дървена лъжица. Оставя се да втаса. Щом втаса, пак се обърква с лъжицата - тестото ще спадне. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Тайната е, че колкото повече се бърка с лъжицата, толкова по-въздушни и мекички ще са мекиците. 

По този начин тестото се обърква и втасва 2-3 пъти, след което се покрива с фолио и се слага в хладилника до сутринта. 

Загрява се дълбок тиган с олио. С намазнени ръце се взема топче от тестото и се разтяга на мекица. Получените мекици се пържат в загрятото олио от двете страни, след което се оставят да се отцедят от мазнината върху салфетка. 

Така направените мекици остават мекички и на следващия ден. Ако ви остане от тестото, може да го оставите покрито с фолио в хладилника до другия ден - издържа до 5 дена. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft