27 Юли 2016
79591
Яйцето - истински склад на хранителни вещества и микроелементи. Често закуската не е пълноценна без този продукт. Счупвайки суровото яйце, всеки от нас е забелязал малки бели нишки от двете страни на жълтъка, но малко хора отдават значение на това. Оказва се, че това са специални протеинови нишки, вплетени една в друга - т.нар. халаза .
Как да се провери свежестта на яйца
Ако яйцеклетката е оплодена, върху жълтъка се образува червена точка - зародишен диск. Халазата е необходима, за да фиксира позицията на жълтъка вътре в яйцето. Затова, накъдето и да обърнете жълтъка, неговият зародишен диск ще се намира в горната част, където е най-топло.
Наличието на такива нишки в счупеното сурово яйцето показва, че то е прясно, понеже с течение на времето халазата има свойството да се разтваря. Ако откриеш подобна нишка най-малко от едната страна на жълтъка, това значи, че яйцето е съвсем наскоро снесено.
Удивително, нали? Никога не бих се сетила!
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари