Обожавам Коледен щолен, но е доста скъп по магазините! Изрових рецептата от немски сайт и стана божествен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Обожавам Коледен щолен, но е доста скъп по магазините! Изрових рецептата от немски сайт и стана божествен!
Обожавам Коледен щолен, но е доста скъп по магазините! Изрових рецептата от немски сайт и стана...
124817
Обожавам Коледен щолен, но е доста скъп по магазините! Изрових рецептата от немски сайт и стана божествен!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Необходими продукти:

100 грама тъмни стафиди
100 грама светли стафиди
50 милилитра ром
80 грама прясна мая
250 милилитра прясно мляко
1 килограм брашно
400 грама захар
кората на 1 лимон
кората на 1 портокал
1 чаена лъжица сол (без връх)
2 щипки кардамон
500 грама масло
200 грама захаросани плодове
300 грама орехови ядки
ванилия, канела, индийско орехче на вкус
пудра захар за поръсване
 
Начин на приготвяне:

Измийте стафидите, залейте ги с рома и оставете да престоят така една нощ. Орехите счукайте в хаванче, захаросаните плодове смелете, ако са едри, цитрусовите кори настържете.
Разтворете маята в 125 милилитра топло мляко, прибавете 5 супени лъжици брашно и 2 супени лъжици захар.

Сместа оставете на топло място, за да втаса.
В голяма купа пресейте 2/3 от брашното и направете вдлъбнатина в средата. По края разпределете лимоновата и портокаловата кори, солта, кардамона, 150 грама от захарта и 450 грама от маслото (разтопено).
Във вдлъбнатината сложете сместа с маята и бързо замесете тесто, което оставете да втаса. Щом това стане, добавете останалото тесто, захаросаните плодове, орехите и стафидите (предварително отцедете рома от последните).
Сложете ванилия и канела на вкус, разбъркайте и нека още веднъж да втаса.
След това разделете тестото на 2 части. Едната оставете дебела, а другата оформете с ръце, сгъвайки така, че да стане два пъти по-дебела от първата. Този пласт навийте към първия и поставете двете части в подходяща подмазана с олио форма.
Изпечете кекса за 50-60 минути при 160-180 градуса и го намажете обилно с останалото масло. Щом се охлади достатъчно, поръсете с пудра захар.
Увийте го във фолио и приберете на студено място, за да узрее. Така може да оставите и месец.
Добър апетит!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft