Оризът ви е пълен с токсичен арсеник! Отстранете повече от 50% от него, като използвате този кухненски уред

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Оризът ви е пълен с токсичен арсеник! Отстранете повече от 50% от него, като използвате този кухненски уред
14368
Оризът ви е пълен с токсичен арсеник! Отстранете повече от 50% от него, като използвате този кухненски уред

Въпреки, че оризът е най-често консумираната храна в света, той пренася в човешкия организъм най-голямото количество арсеник. Процесът на готвене и измиване на ориза, допринася за елиминиране на част от този естествен арсеник, но според едно проучване, приготвянето на ориз ето в такъв модел кафеварка

е най-ефективният начин, да отстраните опасното вещество..

 

Арсенът е полу-метален химичен елемент, намиращ се естествено в подпочвените води. Въпреки че повечето плодове и зеленчуци съдържат много малки количества арсен, оризът абсорбира по-високи нива на токсина, тъй като се отглежда в големи наводнени оризища. В изследванията се посочва обаче, че нивата на арсен е малко вероятно да причинят някакви здравословни проблеми, но все пак експертите съветват, оризът да се изплаква основно в гореща вода, за да премахнете от него, колкото може повече преди консумация.

При поглъщане на големи количества, арсен може да доведе до състояние, известно като “арсеникоза”. Това състояние се характеризира с абдоминална болка, диария, тъмна урина, вертиго, и делириум. В екстремни случаи, отравяне с арсен може да доведе дори до смърт.

Когато обаче оризът се отмие с топла вода, голямото количаство от вредното вещестово се отмива. Този метод работи дори когато оризът се промива с вода, която също съдържа високи нива на арсен.

 

Работейки извън тази идея, Андрю Механг и неговия екип в Кралския университет в Белфаст, Великобритания, излизат с хипотезата, че увеличаването на количеството вода, на която оризът е бил изложен, също така ще понижи количеството арсен.

 

За да се изследва тази теория, изследователите изработват специално устройство за готвене на ориз, което непрекъснато кондензира пара, за да се получи непрекъснат поток на дестилирана вода. Екипът също така сварява ориз в кафе-машина, за да се симулира използването на метода в реалния живот.

Резултатите варират в зависимост от вида ориз, който се използва, но като цяло показват, че устройството за пара отстранява около 60 до 70 процента от арсен от ориза, който варен в кафеварката, се изчиства то 50% от арсена.

 

Доколкото резултатите са интересни, учените признават, че не очакват потребителите да започнат да готвят ориз в кафемашините си.

Вместо това, те се надяват, че констатациите ще вдъхновяват производителите за създаване на нови машини за готвене на ориз, моделирани според този метод, съобщава Time. Въпреки че новите методи на готвене може да помогнат за отстраняване на по-големи количества арсен от ориза, учените казват, че има и други начини да се ограничи количеството му във вашата диета.

 

Яденето на голямо разнообразие от различни видове храни и промяна на вида на зърнените култури, включени в диетата, също може да бъде ефективен начин за намаляване на потреблението на арсен.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft