Пилешки пай с вино и гъби

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с пиле
Пилешки пай с вино и гъби
Пилешки пай с вино и гъби
admin
Добавена от: admin
12505
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

250 гр. бекон на ивици – нарязан на кубчета
8 парчета пилешко (от бутче) – с кожата и костта
зехтин
сол и черен пипер
100 мл. бренди
1 голяма глава лук - нарязана
1 или 2 стръка праз лук – нарязан
1 стрък целина – нарязан
2 скилидки чесън – нарязани
2 с.л. брашно
2 с.л. доматено пюре
2 чаши червено вино
2 чаши пилешки бульон
няколко стръка прясна мащерка
1 дафинов лист
250 гр. гъби печурки
250 гр. арпаджик (бейби лукчета) – обелени, цели
пресен магданоз за сервиране
5-6 листа фини точени кори за баница
 

Подправете парчетата пилешко със сол и черен пипер. Загрейте малко зехтин в тиган с дебело дъно и запържете бекона, докато покафенее и се карамелизира. Бързо запържете и арпаджика в същия съд до карамелен цвят, после извадете и ги оставете настрана. Махнете бекона от съда. Прибавете още малко зехтин, ако е необходимо, и запържете пилешките късове от двете страни. Извадете пилешкото. Заделете около 2 супени лъжици от зехтина в тигана. Деглазирайте останалата в тигана мазнина с брендито, и когато алкохолът се изпари, прибавете червеното вино, нарязаната глава кромид лук, целината, праза, чесъна, доматената паста и бульона. Върнете вътре и пилешкото и бекона, така че всяко парче пилешко да е добре потопено в течността. Намалете огъня и оставете да къкри около 40-45 минути. Извадете пилешкото от соса и оставете на топло. Прибавете гъбите и арпаджика при соса и гответе около 10 минути, докато лукчетата омекнат, а сосът се сгъсти малко. Смесете заделената в началото мазнина от тигана с брашното и разбъркайте получената каша в соса, но я прибавяйте на лъжици, така че сосът да не се сгъсти прекалено (може да не се наложи да използвате цялото количество).
Върнете пилето в съда и оставете да се досвари до готовност.
През това време намажете дълбока тавичка с масло и покрийте дъното и стените й с половината от корите. Изсипете в получената купа пилето от тигана, заедно със соса, и отгоре покрийте с останалите кори. Намажете с малко мазнина и запечете в силна фурна, колкото да се запекат корите – до златисто-червен цвят.
Поднесете готовото ястие с чаша вино и салата по желание
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft