Полезни трикове: Не обичам, когато дъската за рязане ми мирише на лук и лесно се справям с това, а вече беля лесно и чесъна

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Полезни трикове: Не обичам, когато дъската за рязане ми мирише на лук и лесно се справям с това, а вече беля лесно и чесъна
7209
Източник: 24chasa.bg
Полезни трикове: Не обичам, когато дъската за рязане ми мирише на лук и лесно се справям с това, а вече беля лесно и чесъна

Лесни трикове в кухнята , които пестят време и усилия

Кулинарията е цяла наука и като такава има малко тънкости, които правят готвенето не просто удоволствие, а бързо и лесно занимание. Малко домакини знаят какво да направят, за да не им сълзят очите, докато режат лук, как да съхранят зеленчуците по-дълго свежи в хладилника и как да разпознаят мъжка от женска чушка например.

Ето отговорите на тези наглед трудни въпроси.

Почти няма домакиня, която да може да си представи вкусна гозба без лук. Но пък рязането му винаги е съпътствано от сълзи и подсмърчане. Този проблем има няколко решения. Бабите съветват да режем лука оплезени или да дъвчем дъвка, или да включим абсорбатора, докато режем лука, но тези методи не са особено ефективни. Един от триковете за борба със сълзите от лук е

да натриете дъската

за рязане с парче

лимон, преди да

започнете да

режете лука

Освен че няма да имате проблем с очите, лимонът ще попречи на силните миризми на лука да проникнат в дъската. Друга важна особеност е ножът да бъде с гладък и остър, а за да минимализирате лютивината на лука, го оставете във фризера за 15 минути, преди да започнете рязането. Има и вариант да замразите лука, като го сложите във фризера поне за един час, преди да го нарежете. Когато е студен, няма да причинява парене и сълзене на очите.

Чесънът не люти , но пък беленето му е досадно и отнема време. Има обаче много лесен трик за това -

разклатете

главата

чесън в

буркан

Щом приключите с тази процедура, трябва просто да изсипете чесъна от буркана и да отделите обелките от чистите скилидки. Хубавото на този лесен трик е, че освен че ще се обели лесно, главата чесън ще се раздели от разбъркването на отделни скилидки. Бурканът е верен помощник и в беленето на сварени яйца. Сложете яйцето в празен буркан и го разклатете, а после просто отстранете напуканата черупка лесно и бързо. А ако искате да зарадвате децата си със

златно яйце,

разклатете го,

преди да го сварите

Така ще се смесят жълтъкът и белтъкът и яйцето ще добие “златен” цвят, когато се свари и го обелите. Вече свареното яйце пък може да използвате, ако спешно ви трябва майонеза за някоя рецепта, но нямате вкъщи. Смесете заквасена сметана с един твърдо сварен яйчен жълтък и лъжица горчица. И майонезата е готова без притичване до магазина.

Лимонът винаги е прекрасна добавка към салатата, сока или чая. За да бъде по-сочен обаче и да изцедите повече сок от цитруса, го сложете в чаша с гореща вода или просто го измийте с топла вода, а после го натискате и търкаляте по кухненския плот. Или

го затоплете

в микровълновата

фурна за 15-ина сек

Почти всяка домакиня познава неприятното чувство от загорял ориз. Следващият път, когато това ви се случи, не бързайте да изхвърляте храната.

Сложете филия хляб в тенджерата с ориз за 5-10 мин. Хлябът ще попие миризмата, а оризът ще стане годен за консумиране.

Сиренето и кашкавалът се съхраняват по-лесно и няма да хванат коричка по краищата, ако отрежете първото парче заедно с опаковката, а я използвайте за покриване на оставащото сирене.

Зеленчуците ще останат свежи за по-дълго време, ако в чекмеджето на хладилника, където ги съхранявате, поставите чиста гъба. Тя ще абсорбира излишната влага и ще държи плод-зеленчука пресен и вкусен.

Дръжте бананите

далеч от

зарзавата вкъщи

Те отделят газове, които засягат останалите плодове и ги карат да презряват. Има обаче плодове и зеленчуци, които е добре да се държат на едно място, за да си помагат.

Така например картофите няма да покълват, ако в шкафа, в който ги държите, съхранявате и ябълки. Плодовете съдържат вещество, което пречи на покълването.

Ябълки се поставят и във фруктиерата с твърди кивита. За два-три дни омекват и стават подходящи за ядене.

А за да предпазите авокадото от потъмняване, може да го поръсите с ябълков оцет. Другият вариант е да го съхранявате заедно с лук. Така ще имате свежо авокадо за по-дълго време.

Малко хора знаят, че

чушките се

делят на

мъжки и

женски

И освен във формата имат разлика и във вкуса. Женските чушки са с много по-сладък вкус от мъжките. Ще ги познаете, като преброите секторите в долния край на чушката. Ако около дръжката на зеленчука има три сектора, държите в ръцете си мъжка чушка, а тези от женски пол са с четири сектора. Освен това при чушките от мъжки род формата е по-издължена, а при тези от женски род – по-къса и широка.

А ако любимата ви рецепта съдържа ягоди и череши, несъмнено ви се е налагало да прекарате много време в чистене на дръжки и костилки. Това обаче има лесно решение – сламка.

Прокарвате сламката от другия край на ягодата или черешата,

така че тя да премине през целия плод и да избута костилката (на черешата) и дръжките, излизайки от другата страна. Така килограм череши и ягоди за любимия ви пай вече не са проблем.

А по време на целодневния кулинарен маратон не е необходимо да търкате дъската след всеки продукт, който режете върху нея. Просто имайте подръка

пулверизатор,

пълен със смес

от оцет и вода

Пръскайте дъската с течността и забърсвайте със салфетка или кухненска хартия. Така дъската няма да задържа миризми, няма да има нужда от търкане и няма да пренася миризми и вкусове от един на следващ продукт.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft