Предимствата на различните видове зеле- Много са!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Предимствата на различните видове зеле- Много са!
17832
Източник: блиц
Предимствата на различните видове зеле- Много са!

Зелевият лист е истинска съкровищница на лесноусвояеми полезни вещества и витамини, от които имаме огромна нужда през зимата. А сокът е част от диетите при сърдечни и жлъчни заболявания
Още строителите на Великата китайска стена през 200 г.пр.н.е.

хапвали кисело зеле. Зелето било на почит и у древните гърци и римляни заради медицинските му свойства и хранителните му качества. Познатото на всички ни кочанно зеле се използвало широко през Средновековието - често го смесвали с праз и билки и го задушавали в гърне на огнището. 

От белокочанното зеле се правят прекрасни салати, то се приготвя със солена саламура, а горните едри листа са подходящи за сарми. Червенокочанното зеле е по-сладко от зеленото и е идеално за осоляване и запържване с ябълки и кишмиш /вид грозде - бел.ред./. Въпреки че се иска повече време за обработката му, то е много полезно през зимата. От прясното се правят вкусни салати, а задушеното, с лук и ябълки например, е отлична гарнитура за пиле, свинско или колбаси. Яркият му цвят може да се запази, като се добави малко червено вино, оцет или лимонов сок.
Листните сортове са по-нежни. Те се режат на салата - ако се добави малко кимион или плодове от хвойна, тя ще стане пикантна и ароматна.

БЕЛОКОЧАННО
Съдържащият се в него витамин U лекува язва. За болните е препоръчително да употребяват прясно изцеден зелев сок.
Захар, целулоза, органични киселини

ОСТРОКОЧАННО
Подобно на другите видове кочанно зеле и то е прекрасно профилактично средство против скорбут. Запазва се дълго време в свеж вид.
Белтъчини, витамин С, витамини от група В, захар

ЧЕРВЕНО
Съдържа голямо количество Р-активно вещество антоциан и захар. Препоръчва се на хора с понижена киселинност на стомашния сок.
Лесноусвояеми въглехидрати, захар, витамини

САВОЙСКО
Ценен диетичен продукт. Превъзхожда белокочанното по хранителна ценност - съдържа 2 пъти повече белтъчини и витамини.
Витамини А, С, от група В, сяра, желязо, азот

БРЮКСЕЛСКО
Добре е да се включи в менюто на бъдещите майки. Развива правилно нервната система и намалява риска от вродени пороци у децата.
Фолиева киселина, каротин, целулоза, желязо

БРОКОЛИ
Редовната употреба на броколи е отлично оръжие против стреса. Съдържа сулфорафан и забавя развитието на рак на гърдата.
Белтъчини, каротин, минерални соли, витамини

КАРФИОЛ
Най-ценният вид зеле по усвояемост. Нискокалорично. Извежда токсините от организма и се препоръчва като противораково средство.
Калий, магнезий, калций, желязо, витамини С, К, В

РАМАНЕСКО
Засищащо и нискокалорично. По свойства е близко до броколито, но съдържа по-малко целулоза. Помага на страдащите от загуба на вкусовите усещания.
Каротин, минерални соли, витамин С

КИТАЙСКО
Най-богатата на витамини част от зелето е централната жилка. По съдържание на белтъчини и витамин С превъзхожда белокочанното почти 2 пъти.
Белтъчини, минерални соли, витамин С

КОЛРАБИ
Нормализира дейността на сърдечния мускул, извежда от организма течностите и холестерина, което е много полезно за лечение и предотвратяване на атеросклерозата.
Калий, магнезий, фосфор, желязо, целулоза

ЛИСТНО
Има успокоително, сънотворно и антидепресивно действие благодарение на съдържанието на магнезий, хром и фолиева киселина.
Калций, фосфор, целулоза

ЧЕРВЕН АЙСБЕРГ
Салатното зеле е по-меко и по-нежно на вкус в сравнение с кочанното. Съдържа биологично активни съединения, участващи активно в обмяната на веществата.
Витами С, витамини от група В, белтъчини

Кисело зеле на бърза ръка

8 кг зеле, 100 г чесън, 100 г хрян, 50-100 г магданоз, 300 г червено цвекло. Ако обичате люто, може да добавите 3-4 люти чушки.
Саламура: на 4 л вода - 200 г морска сол, 200 г захар

Зелето се приготвя в емайлирана кофа.
Зеленчуците се измиват и изчистват. Кочаните на зелето се отстраняват, всеки от тях се нарязва на парченца по около 200-300 г. Чесънът и магданозът се нарязват на ситно, хрянът се настъргва, цвеклото се нарязва на едри кубчета. Продуктите се нареждат плътно в емайлирана кофа. Саламурата се кипва, оставя се да поизстине и още топла се излива върху зелето. Отгоре се покрива с плоска чиния и се слага тежест. Съдът се оставя за 48 часа при температура 18 градуса, след което се пренася на по-студено място. След 5 дни киселото зеле с необикновен малинов цвят е готово.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft