Пълнени миди с шунка, спанак и сос Айоли

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с риба
Пълнени миди с шунка, спанак и сос Айоли
Пълнени миди с шунка, спанак и сос Айоли
admin
Добавена от: admin
8535
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За соса Айоли:
10 цели скилидки чесън, обелени
¼ чаша зехтин
1 чаша майонеза
1 ч.л. бял винен оцет
За мидите:
¾ чаша сухо бяло вино
1 малка глава кромид лук, смляна
6 стръка магданоз
Щипка сушена мащерка
1 дафинов лист
36 миди (1,5 кг)
1 с.л. зехтин екстра върджин
2 чаши пресен спанак, нарязан на ситно
3 с.л. смляна шунка (или прошуто)
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
¾ чаша прясно мляко
Сол и прясно смлян черен пипер
 

За соса Айоли: Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете скилидките чесън в малък огнеупорен съд. Покрийте със зехтин (така че да покрие чесъна напълно), покрийте съда с фолио и запечете до омекване, 20 до 30 минути. Извадете чесъна с решетъчна лъжица и прехвърлете в чиния да се охлади. Поставете изстиналия чесън, майонезата и оцета в блендер и смелете до гладко.
За мидите: На силен огън загрейте бялото вино, половината лук, магданоза, мащерката, дафиновия лист и мидите до завиране в голям тиган за сос с капак. След като са врели 3 минути, опитайте мидите – дали са започнали да се отварят. Извадете мидите с решетъчна лъжица, когато се отворят, и ги прехвърлете в плато. Охладете ги. Оставете 2 с.л. от течността, в която са врели. Прецедете течността и я запазете. Извадете мидите от черупките и запазете 2/3 от черупките. Разделете всяка от заделените черупки на две половини. Нарежете мидите на едро и ги поставете в голяма купа.
Загрейте зехтина в голям тиган. Запържете вътре останалия лук до омекване – 7 минути. Прибавете спанака и шунката и бъркайте, докато спанакът омекне – около 2 минути. Извадете сместа от тигана и прибавете към купата с мидите.
Загрейте грил (или фурната на грил функция). Нагрейте маслото в тиган за сос на бавен огън. Прибавете брашното и бъркайте около 2 минути. Добавете млякото и заделената течност от готвенето и варете, докато се образува гладка и много гъста смес. Прибавете към мидите и добре объркайте. Подправете със сол и черен пипер.
Напълнете мидените черупки с приготвената мидена плънка. Отгоре залейте със соса Айоли и сложете в тавичка. Печете на грил до златисто – около 20-тина секунди. Поднесете веднага.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft