Рецепти за Димитровската трапеза

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Рецепти за Димитровската трапеза
19416
Рецепти за Димитровската трапеза

На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден , дедите ни приключвали със селскостопанската работа и сядали на богати трапези в които задължително присъствало овнешкото, яхния с петел или кокошка (в зависимост дали именника е жена или мъж), печени ябълки и тиква.
Предлагам ви няколко ястия характерни за Димитровденската трапеза :

Овнешки гювеч за Димитровден
1 кг овнешко месо
4-5 домата
3-4 зелени пиперки
2 патладжана
150 г бамя
4-5 картофа
150 грама зелен фасул
4 глави лук
1-2 люти чушлета
150 мл олио
1 ч.л черен пипер
магданоз
сол
Предварително нарязваме и посоляваме патладжана за да се отцеди горчивия сок. Месото измиваме, подсушаваме и нарязваме на парчета.

Посоляваме нареждаме в пръстен гювеч добавяме мазнина и запържваме. Всички зеленчуци се нарязват и заедно с патладжана запържват също. Добавя се топла вода, черен пипер и сол на вкус. Печем на слаба фурна докато изври водата като по време на печенето разбъркваме 1-2 пъти. След изваждане от фурната поръсваме със ситно нарязан магданоз.

В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои места се спазва Димитровска задушница, на която се раздава варено жито и питки за помен.

Питки със сирене за Димитровска задушница
1 кофичка мляко
1 яйце + 1 за намазване
½ ч.л сода бикарабонат
сирене
Сол
Брашно 

Омесва се умерено твърдо тесто. Разстиламе на лист с дебелина 2 см. Отгоре се настъргва сирене, след което сгъваме на квадрат. Омесва се отново разстила се и се нарязва на ромбчета. Питките се нареждат в намаслена тава, намазват се с разбито яйце и се пече на умерена фурна. 

Петел яхния за Димитровден
1 петел /или кокошка/
1 кг лук
1-2 г домата
1/2 морков
20 мл доматено пюре
130 г масло
1 ч.л червен пипр
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
20-30 грама брашно

Нарязваме петела на порции. В маслото задушаваме нарязания на месечинки лук. Добавяме месото, червения пипер, настърганите на ренде морков и домати, сол, и малко вода.
Когато месото омекне, препичаме брашното, размиваме с малко студена вода и добавяме към яхнията. Оставяме да поври около 10 минути, изключваме от котлона и поръсваме с магданоз.

Димитровска пита с ябълки
1 кг брашно
1,5 кг ябълки
25 г мая
100 г захар
200 мл олио
100 орехи смлени
1 и ½ ч.ч вода
кора от 1 лимон 
щипка сол

Разтваряме маята в топлата вода докато втаса. Изсипваме я в брашното, добавяме половината олио и замесваме меко тесто. Разделяме на три части – и разточваме три кори.
Ябълките настъргваме, добавяме захарта, настърганата лимонова кора и смлените орехови ядки – ако ябълките са много сочни и сместа става много течна, може да се добави малко галета.
В намазнена и набрашнена тава слагаме първата кора, отгоре изсипваме половината от сместа, поставяме втората кора, изсипваме останката от плънката и похлупваме с третата кора. Печем до зачервяване в умерена фурна. Може да се поръси с пудра захар, сервира се студена.

Ако на Димитровден нямате възможност да приготвите някой от горните гозби, то поне спазете традицията за пиле на масата. Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката.

Пиле на сол за Димитровден
1 пиле 
1 пакет сол
Пилето се измива и подсушава много добре. В тава изсипваме пакета със сол и върху него поставяме пилето. Печем на 200 градуса за 50-60 минути.. Веднага след изпичането го изваждаме от солта.
 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft