Рибник за Никулден рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Рибник за Никулден рецепти
13199
Рибник за Никулден рецепти

Сметнахме, че е добре вече да се ориентираме, какво да сготвим за Никулден и поради тази причина, като начало предлагаме рецепти за рибник :

Рибник

1 (около 1 кг) шаран

6 глави кромид лук
1 чушка
1 домат
1 ч. ч.

счукани орехови ядки
1 кубче зеленчуков бульон
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. смлян черен пипер
50 мл (1 к. ч.) олио
1 кг тесто

• Запържват се наситненият лук, нарязаната на малки парченца чушка и обеленият и настърган на едро ренде домат.
• Когато зеленчуците омекнат, тиганът се сваля от котлона.
• Оставят се да изстинат и към тях се прибавят счуканите орехови ядки, чубрицата, черният пипер и кубчето зеленчуков бульон.
• С тази смес се напълва добре почистеният, измит, подсушен и посолен отвътре и отвън шаран.
• Зашива се с попарен във вряла вода конец.
• Тестото се разделя на две части.
• От всяка част се разточва по една дебела кора с размерите на тавичката, в която ще се пече ястието.
• Едната кора се слага в намаслената тавичка, намазва се с олио и върху нея се поставя пълненият шаран.
• Той се покрива с втората кора.
• Върху горната кора с върха на остър нож се очертава главата и люспите на шарана.
• Кората се намазва с олио и рибникът се пече 2 и 1/2 ч в умерена фурна (180 С).
 

Рибник по никулденски

1 кг шаран

1,500 кг кисело зеле
150 мл олио
100 г ориз
6 г сол
6 г червен пипер
3 г черен пипер
Приготвяне:

• Нарязаното на ситно зеле се нарязва на ситно.
• Подправя се с червения пипер.
• Оризът се запържва леко и се сварява до полуготовност.
• Смесва се със зелето и се изсипва в тавичка за печене.
• Шаранът се разрязва по дължина и се разтваря.
• Вътрешността му се намазва с олио сол и черен пипер на вкус.
• Поставя се върху зеленчуците с кожата нагоре.
• Рибникът по никулденски се запича във фурната, докато рибата придобие златисто кафяв цвят. 

Рибник с ориз

Необходими продукти:

1 кг риба 
1-2 стръка праз лук 
1 ч.ч. ориз 
1/2 ч.ч. олио
черен пипер 
1 ч.л. червен пипер с
сол 

Начин на приготвяне:

* Задушете ситно нарязания праз в мазнината. 
* След като омекне, прибавете червения пипер, посолете го, залейте го с гореща вода и го оставете, докато заври. 
* След това изсипете ориза и го оставете да се вари няколко минути. 
* Изисипете сместа в тава и сложете отгоре рибата, нарязана на парчета и леко посолена. 
* Подправете с черния пипер и изпечете ястието в не много силна фурна.

Никулденски рибник рецепта

1 голям шаран
1 ч. ч. орехи
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
1 ч. л. доматено пюре
 сол и пипер на вкус
за кората:
500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г топено масло или мас
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне

1.Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.

2.Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

3.През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.

4.С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

5.Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

6.Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft