Ризото с коприва и див чесън

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Вегетариански
Ризото с коприва и див чесън
Ризото с коприва и див чесън
admin
Добавена от: admin
13700
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 с.л. зехтин

2 глави дребен лук, накълцан на много ситно

4 главички бейби див чесън (или 1 скилидка обикновен чесън, нарязана на дребно)

180 гр. ориз (за ризото)

чаша бяло вино

600 мл.  горещ зеленчуков бульон

3 големи шепи коприва (връхчетата)

връзка листа от див чесън

малка връзка магданоз

сол и черен пипер на вкус

малко зехтин екстра върджин за поръсване

Загрейте зехтина в тиган с дебело дъно на умерен огън. Запържете лука и чесъна за 5 минути, бъркайки постоянно.  Объркайте вътре ориза, така че зърната да се покрият добре от мазнината. Долейте виното и разбъркайте. Оставете да къкри на тих огън, докато повечето отвиното се изпари ; след това добавете черпак от горещия бульон. Продължете да бъркате периодично, като добавяте черпак по черпак от бульона щом течността почти се изпари. 

Междувременно пригответе копривата: махнете дебелите дръжки от копривата и измийте много добре. Бланширайте я във вряща вода за няколко минути, след това отцедете. Изстискайте добре течността и нарежете на ситно. Измийте и нарежете ситно дивия чесън и магданоза. 

Щом оризът омекне, добавете копривата, чесъна и повечето магданоз. Гответе минута-две, след това оставете да почива няколко минути, преди да сервирате. Подправете с черен пипер и малко сол. 

Поднесете ризотото горещо, поръсено с пресен магданоз и залято с малко качествен зехтин. 

По желание може да добавите малко заквасена сметана или пармезан към ризотото.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft