Ризото с праз и бекон

вход през zajenata.bg
Ризото с праз и бекон
admin
Добавена от: admin
9768
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

4 големи яйца
4-5 чаши пилешки бульон
1 с.л. зехтин
110 гр. бекон (нарязан на тънко или на малки кубчета)
3 чаши тънко нарязан праз (само бялата и светлозелената част)
1 ½ чаши ориз
3/4 чаша сухо бяло вино
3 с.л. нарязан пресен магданоз
2 с.л. масло
3 с.л. настърган Пармезан
пресни листенца магданоз
още настърган пармезан - за поднасяне 

Напълнете голям съд с вода и го оставете да закъкри на бавен огън. Поръсете със сол. Попарете яйцата едно по едно, като оставяте жълтъка леко суров, и ги вадете внимателно с решетъчна лъжица. Пуснете готовите яйца в купа с ледена вода (може да ги приготвите един ден предварително, като ги съхранявате в хладилника до момента на поднасяне).
Оставете бульона да заври в дълбок тиган. Покрийте го, за да е топъл. Загрейте тиган с дебело дъно, сложете вътре бекона и го запържете, докато стане хрупкав, като бъркате от време на време. Извадете бекона с решетъчна лъжица и го прехвърлете върху хартиени салфетки да се отцеди от мазнината. Сложете в тигана (без да го почиствате) праза и го запържете до омекване, но без да покафенява (бъркайте често) - около 4-5 минути. Прехвърлете 2 препълнени лъжици от праза в малка купа и оставете за украсата. Добавете ориза в тигана, бъркайте 1-2 минути, след което прибавете виното и бъркайте, докато се поеме от ориза - около 2 минути. Прибавете 1/2 чаша топъл бульон и бъркайте до неговото абсорбиране. Повторете процедурата, като добавяте бульон и бъркате, докато оризът омекне, но не е разварен - общо около 20-25 минути. Прибавете половината от заделения бекон, нарязания магданоз, маслото и сиренето. Подправете на вкус със сол и прясно смлян черен пипер.
Подгрейте запарените яйца във вряща на бавен огън вода за около 1 минута.
Разпределете ризотото в 4 чинии. Покрийте всяка порция с поширано яйце. Поръсете яйцето със сол и черен пипер и поръсете с листенца магданоз, още пармезан, заделения праз и бекон. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft