18 Ноември 2016
913433
Свикнали сме да ползваме лука в готварството, но всъщност той крие още много неподозирани възможности. Днес ще ви разкрием някои от най- уникалните качества на лука , които ще го издигнат в очите ви:
Лучените люспи в супата са направо супер продукт! Те ще придадат на бульона богат цвят и прекрасен аромат, а ако добавите и гъбки, ммм...
Препоръчваме да опитате.
Свойствата на лука
- Лукът перфектно премахва нагара от тенджери, тигани, скари, грил! За да се отървете от мръсотията, натрийте мястото с прясно разрязан лук. След това изплакнете добре с вода и препарат за чинии. Сокът от лук неутрализира миризмата на изгоряло и почиства повърхността! За да не изсъхна разрязаният лук, както често се случва, го поставете в чиния върху сол.
- Сокът от лук е в състояние да премахне потни петна от дрехи ! Нанесете сок върху петното, оставете дрехата да преседи така, след което изперете както обикновено. Ще бъдете приятно изненадани, жълтото ще изчезне! Лукът е и мощно средство срещу комари, мравки и други насекоми. Изсипете в купа вода, хвърлете вътре нарязан на кръгчета лук. Насекомите ще стоят настрана от това място!
- Лукът помогне да се справим със замърсявания на повърхността на обувките. С лук може да почистите подметки, текстил, кожени обувки. Излизат дори упорити петна от трева!
- Благодарение на своите антибактериални свойства, лукът помага при ухапване от насекоми и облекчава дразненето във възпалената повърхност на кожата.
- Отвара от лучени люспи облекчава болки в гърлото и намалява подуването. Можете да го пиете с мед, ефектът е голям!
- Лечебните свойства на лука нямат край! От смлян на каша лук можете да направите маска за мазна кожа: лукът ще подейства потискащо на мастните жлези, кожата ще стане суха и възпалението ще изчезне. Много добре действа отварата от лучени кори на кожата на главата: премахва пърхота, добавя обем на косата, укрепва растежа ѝ. Препоръчително е да изплакнете косата с тази отвара след използването на конвенционален шампоан! Лечебните свойства на луковицата са известни на всички, но много от нас не ядат лук заради миризмата. Ще ви е интересно да научите, че характерната миризма на лук или чесън лесно се отстранява, ако хапнете няколко ореха, бадема или кедрови ядки. Това действа по-добре от ароматизатор за уста и е много по-полезно!
Ако изсушите лук на малки парченца, може да го добавите към несладки печива като естествен аромат ! Поставете парче от лук в плика с брашно и брашното ще придобие апетитен аромат - приготвените с него домашни хляб, хлебчета и солени пайове ще са уникално вкусни ...
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари