Сочни десертчета с амарето и шоколад

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Сочни десертчета с амарето и шоколад
Сочни десертчета с амарето и шоколад
admin
Добавена от: admin
31875
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1/3 чаши + 1 с.л. масло, меко (несолено)
1/2 чаша пудра захар
2 яйца
2/3 чаша брашно за сладкиши
1 с.л. фино настъргана кора от лимон
ароматизиран с ликьор сироп
За сиропа:
1/2 чаша пудра захар
2 с.л. царевичен сироп (кленов сироп)
3 с.л. вода
1/2 чаша Амарето
шоколад - за глазурата

Загрейте фурната на 150 градуса. Намазнете правоъгълна форма за кекс с размери 17х17 см.
Разбийте на крем маслото със захарта, докато сместа стане въздушна и гладка. Добавете яйцата, едно по едно, като продължавате разбиването след всяко, докато се усвоят. След това постепенно добавете брашното и най-накрая - настърганата лимонена кора.
Излейте тестото във формата за печене, като го разнесете равномерно. Печете, докато придобие златисто-кафяв цвят по краищата и проверете готовността с дървена клечица (около 15 минути). След като извадите кейка от фурната, внимателно прокарайте намаслен нож по ръбовете й, за да се отдели по-лесно, но не го изваждайте още от формата.
С клечка за зъби направете дупчици по цялата повърхност на кейка.
В малък и дълбок съд разбийте първите 3 съставки за соса. Бъркайте на среден огън, докато захарта се разтвори и сместа започне да къкри. Увеличете малко температурата, докато сместа заври, след това спрете с бъркането и я покрийте с капак. Оставете да ври за 1-2 минути, след това махнете сиропа от огъня, вдигнете капака и оставете да се охлади.
Когато сиропът е охладен (10-тина минути), разбъркайте в него 1/2 чаша Амарето.
Излейте сиропа върху кейка - така че да плува в него, но постепенно тестото ще поеме течността през направените предварително дупчици.
Оставете кейкът да поеме напълно амарето-сиропа за поне 4 часа, но най-добре цялата нощ. Когато повдигайки ръбчетата на кейка не виждате по дъното сироп, може да приготвите заливката.
Извадете кейка върху лист прозрачно фолио или восъчна хартия, или върху пластмасова дъска за рязане. Изрежете ръбчетата, след което нарежете кейка на малки парченца.
Разтопете малко млечен шоколад на водна баня или в микровълновата фурна, така че количеството да е достатъчно за потапяне на парченцата кейк. Може да се наложи да добавяте шоколад, ако не стигне за цялото количество кейк. Потапяйте всяко парченце обилно в шоколада, след което го изваждайте върху хартия за печене да се охлади и стегне шоколадът. Докато шоколадът още е мек, може да украсите повърхността с натрошени бадеми, захарни пръчици или по ваш вкус!  

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft