Специално за утрешния празник - рибник по Пловдивски

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с риба
Специално за утрешния празник - рибник по Пловдивски
Специално за утрешния празник - рибник по Пловдивски
admin
Добавена от: admin
13289
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 шаран около 1 кг

6 глави лук

1 сурова чушка или чушка от консерва

1 домат

1 чаена чашка счукани орехи

1 чаена лъжичка стрита суха чубрица

1 чаена лъжичка смлян черен пипер

1 кафена чаша олио

За тестото:

1 килограм брашно

1 пак. прясна мая

1 с.л. оцет

Нарежете на ситно лука, чушката. Обелете и настържете на едро ренде домата. Сложете ги да се запържат в тиган с малко олио.

Когато зеленчуците омекнат, дръпнете тигана от огъня и оставете сместа да изстине. След това прибавете счуканите орехи и подправките, заедно със сол на вкус. С тази смес напълнете добре почистения, измит, подсушен и посолен отвътре и отвън шаран. След това зашийте отвора добре, за да не изтече плънката. По традиция конецът, с който шиете, трябва да е червен или бял, защото така ще се предпазите от уроки. Но спокойно може да използвате и какъвто конец имате под ръка. 

За тестото: 

Разтворете маята в 1 1/2 кафена чашка хладка вода. Прибавете щипка сол и 1/2 супена лъжица брашно. Разбъркайте сместа и я оставете да шупне на топло. След това пресейте брашното в дълбока тава, оформете кладенче в средата му и вътре изсипете маята. Поръсете с малко сол и налейте още малко хладка вода. Замесете тесто, докато стане гладко и нелепкаво. След това го разделете на две части и от всяка разточете по една дебела кора с размерите на тавичката, в която ще печете рибника. 

Сложете едната кора в намаслената тавичка, намажете я с олио и поставете отгоре пълнения шаран. След това покрийте с втората кора и добре прищипете краищата, за да се завие рибата в тестото. 

Най-отгоре с остър нож очертайте главата  и люспите на шарана. Намажете тестото с разбит с малко олио жълтък и печете рибника два часа и половина в умерена фурна.

* За тази рецепта може да използвате и друга риба - сом, лефер или друга едра риба. Ако нямате много време, може да използвате и готово тесто.

Автор: lakomnik.bg

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft