Телешко Шатобриан

вход през zajenata.bg
Телешко Шатобриан
admin
Добавена от: admin
48070
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За 2 порции:
530 гр телешко месо
40 гр растително масло
20 гр краве масло
12 гр сол
черен пипер на вкус
20 мл вино
3 гр брашно
Гарнитура:
60 гр задушени моркови
60 гр ориз
60 гр картофи
6 бр. тарталетки
(зеленчуците за гарнитурата може да варират според вкуса и сезона)

Почистеното от жили и ципи филе се оформя, посолява се и се изпържва в гореща мазнина от всички страни. Пърженето продължава, докато месото добие готов вид /в средата да е алангле/. Изважда се месото, в същата мазнина се прибавя маслото, брашното, запържва се и се погасява с вино.

Гарнитурата, разделена на две, се подрежда около месото симетрично, а със соса се залива ястието.

Любопитно: Специфичната разфасовка на месото и рецептата за телешката пържола носят името на Франсоа Рене де Шатобриан (Vicomte François René de Chateaubriand, 1768–1848), френски писател и дипломат, посланик на Наполеон и държавен секретар при Луи XVIII. Смята се, че неговият готвач Монтинирели създал това ястие около 1822 г., докато Шатобриан бил посланик в Англия. Шатобриан обикновено се
предлага само като порция за двама, тъй като големината на средното филе е достатъчна само за две порции

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft