Това е мястото в кухнята ви, което е по-мръсно от тоалетна! Над 1 мил. бактерии се разхождат върху 1 кв.см. Вижте къде!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Това е мястото в кухнята ви, което е по-мръсно от тоалетна! Над 1 мил. бактерии се разхождат върху 1 кв.см. Вижте къде!
42479
Това е мястото в кухнята ви, което е по-мръсно от тоалетна! Над 1 мил. бактерии се разхождат върху 1 кв.см. Вижте къде!

Кухнята е сърцето на дома, но според д-р Чарлз Герба, микробиолог и професор в Университета на Аризона, тя също в центъра на микробите. Между подготовката на храната за готвене и почистването, кухнята е истински инкубатор за бактерии.

Ново проучване е установило, че има около 1,5 мил. бактерии на квадратен см върху кухненската гъба.

Д-р Герба разкрива петте най-мръсни места в кухнята ви.

1. Кухненската гъба

"Кухненската гъба е мокра и влажна, идеалното място за развитие на колибактерии. Това е като рай за бактериите", казва Герба. В допълнение към колибактериите също е установено, че в направено проучване при 15 процента от кухненските гъби е констатирано, че в тях расте салмонела.

Решение: Използвайте хартиени кърпи за избърсване и подсушаване. Създайте си навик да поставяте гъбите в микровълновата за 1 до 2 минути всеки ден, за да ги дезинфекцирайте. Сменяйте гъбата често.

2. Кухненска мивка

"Кухненските мивки са пълни с микроби", казва професор Герба. "В мивката има повече фекални бактерии, отколкото има в една тоалетна! Ето защо кучетата пият от тоалетната. Те знаят, че е по-добре, отколкото да се пие от кухненската мивка ", смее се той.

Решение : Измийте мивката с топла вода и сапун, особено след работа с месо и птици. Всеки ден почиствайте мивката с помощта на дезинфекционни препарати.

3. Дъска за рязане

С установени 200 пъти повече колибактерии, отколкото върху тоалетната чиния, дъските за рязане са идеалното място за развитие на микроби. Когато се използва за рязане на птици и месо, те също могат да имат салмонела и Кампилобактерии, които са причина за гастроентерит.

Решение: Мийте дъската в топла сапунена вода след всяка употреба. След това, за да убиете останалите микроби я сложете в съдомиялна машина или я дезинфекцирайте с разтвор на белина (2 супени лъжици белина в 4 литра вода). Сипвате течността в шише и я използвате за миене на дъската всеки път, щом сте я ползвали. Този разтвор се отмива допълнително с много гореща вода. За да се сведе до минимум замърсяването се препоръчва използването на цветни дъски за рязане: една за месо, една за зеленчуци и отделна за птици.

4. Дръжката на вратата на хладилника

Помислете колко пъти на ден отваряте вратата на хладилника и колко различни храни, сте докоснали. Е. коли, салмонела и още микроби  може да се размножават по дръжката.

Решение: Дръжката на хладилника и дръжката на вратата на кухнята - всеки ден трябва да се почиства с дезинфекциращ препарат.

5. Кухненски плот

Това е мястото, където се развива действието - кълцане на зеленчуци, рязане на месо, чупене на яйца, разливане на мляко. Пръски от каквото се сетите, с две думи - пълно с микроби.

Решение: Използвайте дъски за рязане, доколкото е възможно при приготвянето на храни. Вместо избърсване с гъби попивайте с хартиени кърпи и почиствайте веднъж дневно с дезинфекциращ препарат за кухня.

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft