Топ 5 ястия на трапезата за Гергьовден

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Топ 5 ястия на трапезата за Гергьовден
Топ 5 ястия на трапезата за Гергьовден
14864
Топ 5 ястия на трапезата за Гергьовден
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Гергьовден е! Доброто настроение, веселието и богатите трапези днеска са задължителни. Това ще ви донесе плодородие и здраве през цялата година, пише gotvach.bg.

Гергьовден е един от най-почитаните празници в България.

Денят е обявен за национален празник и Ден на храбростта и Българската армия. Освен това се чества и като Празник на овчаря. Православната църква отбелязва деня на Свети Георги Победоносец. Св.Георги се почита като защитник на стадата, овчарите и земеделците.

Отколешната традиция повелява на този ден да се коли агне. То е необходимо да е първото, родило се през годината. Народните кулинарни традиции изискват преди да се заколи, агнето да се захранва със зеленина и да се запойва с вода.

Жертвеното агне за празника се пече цяло. Преди консумация задължително се освещава в църквата. Освен него на масата не трябва да липсват свежи зеленчуци и зеленина. Заложете на репички, зелена салата и пресен лук.

Гергьовден задължава на масата да присъстват всички представители на семейството. Разчупва се обреден хляб и всеки трябва да изпие по чаша прясно мляко.

Сиренето и изварата също са добра идея. Най-добре е, ако са домашни. Ако държите да следвате всички препоръки, ще ви се наложи да си осигурите и агнешка дроб сърма, варено жито, баница и вино. Традицията повелява да не се дават назаем млечни продукти.

Какво да сложим на трапезата за Гергьовден
Ако все още ви е трудно да решите с какво да отрупате масата, ето кои са 5-те ястия, от които може да си изберете за вашия Гергьовден:

 

1. Печено агне – Цяло на шиш или във фурна - традиционното ястие за празника.

2. Агнешко с пресен лук и чесън – Рецептата е изключително вкусна и свежа. Зеленчуците си кореспондират перфектно с агнешкото месо и придават невероятен вкус на месото.

3. Агнешки кебап – Ако не можете да се сдобиете с цяло агне или просто чакате по-малко гости, то изберете агнешка плешка или бут. Добра идея е с нея да приготвите кебап.

4. Пълнена агнешка плешка – В едно ястие се комбинират основното и гарнитурата. Приготвя се лесно, изглежда добре на трапезата, а и пести време.

5. Агнешки котлети със зеленчуков сос – Подходяща за семейства с малък брой членове. С ястието успявате да спазите традицията и да хапнете вкусно приготвено месо.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft