Торта Естерхази

вход през zajenata.bg
Торта Естерхази
admin
Добавена от: admin
36832
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тортата:
8 белтъка
200 гр. пудра захар
кората на 1 лимон
канела
150 гр. смлени лешници/бадеми
40 гр. брашно
За крема:

1 л. прясно мляко

ванилия
40 гр. нишесте
3 жълтъка
30 мл. ром
300 гр. меко масло

80 гр. конфитюр от кайсии
30 мл. ром
За глазурата:
250 гр. фина пудра захар
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. олио или зехтин
1 с.л масло
няколко капки гореща вода

50 гр. черен шоколад

натрошени лешници/бадеми/орехи
 

Блатове:
Разбийте белтъците с щипка сол. Бавно започнете да добавяте пудрата захар, като продължавате с разбиването. Трябва да се оформят твърди връхчета. Добавете лимоновата кора, канелата и смлените ядки с брашното. Объркайте всичко, докато стане хомогенна смес. Върху хартия за печене начертайте кръгове с диаметър около 20-22 см. Разпределете тестото върху кръговете на тънък пласт и ги изпечете на 160C за 10 минути. Оставете блатовете да се охладят.

Крем:

Загрейте 3/4 л. мляко със захарта и ванилията. Към останалото мляко добавете нишестето и жълтъците и разбийте добре. Щом ваниловото мляко започне да ври, дръпнете от огъня, излейте кашицата с нишестето на тънка струйка в млякото, като разбивате непрекъснато. Върнете на огъня и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Оставете го настрана да се охлади напълно, след което ароматизирайте с рома.
Разбийте мекото масло на пухкав крем. Смесете ваниловия крем и маслото. С крема съединете изстиналите блатове, като последния оставите ненамазан.
Загрейте 80 гр. конфитюр от кайсии и прибавете към него рома. Бързо намажете сместа върху най-горния блат. Оставете в хладилника за известно време (да стегне кайсиевата глазура). (

Сглобяване на тортата:

Започнете да разбърквате захарта с лимоновия сок и добавете постепенно мазнината и маслото. Прибавете капка по капка гореща вода, за да се получи консистенция, която може да се маже. Добавете още лимонов сок или мазнина, ако е необходимо.
Нанесете глазурата върху тортата и загладете с шпатула. Отстрани облепете с натрошени ядки. С пош или шприц с малък отвор нарисувайте кръгообразни линии върху глазурата, след което прекарайте тъпата част на ножа перпендикулярно на кръговете, за да се получи шарка като паяжина. Оставете тортата в хладилник до поднасянето й. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft