Трябва да махнете от хладилника си следните храни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Трябва да махнете от хладилника си следните храни:
21038
Трябва да махнете от хладилника си следните храни:

Повечето от нас сме свикнали да възприемаме хладилника като място за всички храни и напитки, които използваме, но в същност охлаждането до толкоз ниски температури не е най-добрият начин да се съхраняват някои продукти.

Знаете ли кои са те?

Преди да преминем към списъка, бихме искали да уточним, че в общия случай консумацията на изброените храни, след като са били в хладилника, не е вредна (освен ако не са развалени) – тя просто няма да ви достави очакваното удоволствие, тъй като съхранението им при подобни условия променя драстично вкуса, а при някои и консистенцията на продукта. Ако искате да консумирате изброените храни в най-добрия им вид, просто купувайте по-малки количества и ги изяждайте за по-кратко време – за малотрайните продукти още в деня или най-късно на следващия ден след отварянето на опаковката.

Олио

В случая с олиото (течни мазнини като слънчогледово, кокосово и рапично олио, зехтин и др.), съхраняването при толкова ниска температура (обикновено между 2-4 градуса при стандартна настройка на хладилника) води до невъзможността да използвате продукта за известен период от време след изваждането му на стайна температура, тъй като от течно, то преминава в почти изцяло твърдо състояние.

Ако все пак направите тази грешка, сложете олиото за секунди в микровълновата печка, за да възвърне то нормалната си консистенция.

Кафе

Дали е на зърна, мляно или приготвено като питие, кафето в никакъв случай не бива да бъде съхранявано в хладилника, тъй като ще абсорбира всички останали миризми, излъчвани от останалите продукти в него и ще изгуби своето собствено ухание и неповторим вкус. Ако смятате да съхранявате по-голямо количество кафе на зърна в хладилника, по-добре се откажете, тъй като с честата промяна на температурата, то започва да губи естествената си влажност, а с нея и присъствения вкус, заради който го консумирате.

Домати

Най-големият проблем при съхраняването на домати в хладилника е, че студената температура променя драстично текстурата на този зеленчук, превръщайки я в кашеста. Всеки все някога (вероятно дори много по-често, колкото би му се искало) си е поръчвал салата с домати в заведение, която да се окаже тотално безвкусна смес от пихтиести резени, в които се усещат кристали. Най-вероятната причина за това е, че доматите са били съхранявани в хладилник.

Лук

Подобно на доматите, лукът се кашва и хваща плесен, ако бъде оставен в хладилника за по-дълго време. Ако лукът е нарязан, дори да сте увили стегнато резените, те започват да изсъхват. Освен това нарязаният лук започва да излъчва миризма, която пропива във всичко, което се намира в непосредствена близост до него – ето защо дървените дъски за рязане почти задължително започват да излъчват миризма на лук скоро, след като са влезли в употреба.

Картофи

Студената температура бързо започва да унищожава скорбялата в картофите, ето защо миксовете със замразени зеленчуци почти никога не включват това кореноплодно растение. Ако все пак сте експериментирали със съхраняването на картофи в хладилника, вече сте се убедили колко безвкусни и неприятни като структура стават при третирането им по този начин.

Банани

Бананите създават разни видове проблеми, като бъдат съхранявани при ниски температури. Ако са недобре узрели и разчитате, че след седмица ще ги извадите точно толкова добре узрели, колкото ги харесвате, грешите – те ще си останат неузрели, защото при ниски температури процесът на зреене на практика спира. Ако пък са нормално узрели, може и да не пострадат на вкус и консистенция от престоя в хладилника, но ще придобият крайно некрасив външен вид – кората им изтънява и може да стане почти напълно черна на цвят.

Мед

Ако намерите забравено или заровено бурканче или гърненце с мед, престояло 1000 години, той нито ще бъде развален, нито вкусът му ще бъде променен – медът е естествено консервиращ се хранителен продукт без срок на годност. Ако обаче го държите в хладилника, студената температура ще ускори процеса на кристализация на захарите, при което след изваждането му той ще бъде толкова твърд, че ще ви бъде трудно дори само да забиете лъжицата в него.

Чесън

Чесънът става безполезен за нула време, ако се съхранява в хладилник, защото плесенясва и скилидките му стават като гумени. По-неприятното е, че външно промените, настъпили вътре в главата, рядко си личат и така вие смятате, че имате достатъчно големи запаси от чесън, за да се окаже в сюблимния момент (точно когато трябва да добавите чесън към яденето или соса, които врят на котлона), че вместо да овкусите ястието си с него, ще е необходимо да го изхвърлите, отнасяйки само миризмата му, пропила в пръстите ви (ако вече сте го обелили и опитали да го нарежете).

Пъпеш

Обикновено се препоръчва да съхранявате нарязания пъпеш или диня в хладилника, тъй като ако бъдат оставени на стайна температура, само за часове тези плодове, които всъщност спадат към семейството на зеленчуците, започват да ферментират и загниват. Ако обаче се колебаете как да ги съхранявате преди да сте ги срязали, най-добре ще е да ги оставите на тъмно, сухо и проветриво място. Проведените изследвания доказват, че така антиоксидантите, които се съдържат в пъпеша и динята, се запазват за по-дълго време.

Авокадо

В повечето случаи авокадото, което купувате от магазина, е твърдо като камък и трябва да мине доста време, докато узрее достатъчно, за да придобие очакваната консистенция и вкус. Ако обаче го приберете в хладилника, както е и при бананите, процесът на зреене ще бъде стопиран и колкото и дълго да преседи там, видът на плода му няма да се промени – не и към по-добро.

Хляб

Много домакинства съхраняват хляба си в хладилника, за да не плесенясва. Това обаче не е особено добро решение, тъй като ниската температура ускорява стареене на хляба, прави го по-сух, ронлив и корав – като цяло далеч не толкова вкусен и приятен за ядене, още повече, че може да поеме миризмите на други продукти или на самия хладилник. Съхраняването на хляб в хладилник е удачно единствено, когато той вече е приготвен под формата на сандвич и не толкова хлябът, колкото останалите продукти, трябва да бъдат прибрани на студено, за да не се развалят. Освен това със своята собствена сочност те овлажняват филийките, дори когато са в хладилника.

Билки и подправки

Освен ако не ги опаковате стегнато в прозрачно фолио или в специални вакуумни пликове, пресните зелени подправки не трябва да се съхраняват в хладилника, тъй като също като кафето ще абсорбират миризмите около себе си и след това ще бъде невъзможно да им върнете техния естествен вкус. Те също така ще изсъхнат много по-бързо в хладилника, така че най-добре ги дръжте на открито и проветриво място, далеч от всякакви миризми.

Не подценявайте проблема с правилното съхраняване на храната, така че ако сте закупили по-голямо количество от това, което знаете, че ще изконсумирате в близките дни, да не се стигне до изхвърлянето й. Може би не сте се замисляли какви количества хранителни продукти отиват в кофата и до каква степен това действие е неетично предвид процента на хората, които гладуват през по-голямата част от живота си.

Според статистиката в световен мащаб се унищожават над 4 милиарда тона храна годишно – храна, която е била годна за консумация, но по една или друга причина не е била изядена. Ако само в САЩ хората успеят да редуцират похабяването на храна с 5%, количеството, което ще се запази, ще бъде достатъчно за прехраната на 4 000 000 души. Ето защо предприемането на определени мерки, при това съвсем не толкова сложни и времеемки, за правилното съхраняване на храната, не само ще доведе до по-малко отпадъци от хранителен произход, но ще допринесе за това повече хора да бъдат нахранени.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft