Турски бюрек със спанак и сирене

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Турски бюрек със спанак и сирене
Турски бюрек със спанак и сирене
admin
Добавена от: admin
106606
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
4 чаши (600 гр) брашно за хляб
1 1/4 чаши (350 мл) топло мляко
6 с.л. (100 мл) топла вода
1 с.л. суха мая
1 1/2 ч.л. трапезна сол
4-6 с.л. масло, разтопено (може да се наложи да добавите още малко)

Плънка:
300-340 гр. нарязан и добре отцеден (изстискан до сухо) бланширан спанак (около 300 гр. замразен)
3/4 чаша + 1/3 чаша краве сирене
1/2 чаша пресносоло сирене или извара (отцедени от водата)
2/3 чаша нарязана пушена шунка

* От посоченото количество се получават 2 бюрека или един голям бюрек.

За намазване:
1 разбито яйцe
сусам и мак

 

В дълбока купа сипете брашното, солта и маята. Разбъркайте добре. Добавете млякото и топлата вода. С миксера и приставките за тесто разбивайте сместа около 8 минути, докато се получи меко тесто, готово за обработка. Трябва да не залепва по стените на купата. Добавете още мъничко брашно, ако лепне. Извадете тестото върху намаслен работен плот. Нарежете го на 6 парчета (ако искате да направите един по-голям бюрек, нарежете го на 3).
Разточете първото парче на тънка правоъгълна кора (с размери приблизително 43х38 см., ако ще правите два бюрека). Просто го разточете възможно най-тънко. Намазнете с разтопеното масло, поръсете с половината от нарязаната шунка. Разточете следващото парче тесто със същия размер. Поставете върху вече готовата кора и намажете с масло, поръсете с половината от нарязания спанак и половината от сиренето (или 3/4 чаши за единия бюрек и смес от 1/3 чаша сирене фета + 1/2 чаша извара за втория бюрек). Разточете третата кора и я намажете с разтопено масло, поставете я най-отгоре. Прегънете тестото (трите кори) на две, след това прегънете долната половина върху горната. Намажете отново с масло. Сгънете лявата страна към средата и прегънете дясната също към средата, така че краищата да се долепят. Обърнете прегънатия квадрат с шева надолу.
Квадратът, приготвен по-горе, трябва да бъде с размери приблизително 15х15 см. С помощта на точилка, внимателно го разточете (като внимавате да не разкъсате горната кора) до размери 20х20 см. Повторете с втория квадрат.
Поставете лист хартия за печене в тавичка с размери 20х20 см. Леко я намазнете с олио или масло. Поставете отгоре нагънатия бюрек и направете разрези до дъното на тестото, така че да се оформят триъгълници. Оставете тестото да втаса на топло, докато удвои размера си. Намажете го с разбито яйце, поръсете със сусам и мак. Изпечете бюреците в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути, докато станат златисто-кафяви.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft