Храни с антиоксиданти

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Храни с антиоксиданти
13801
Храни с антиоксиданти

антиоксиданти

 

Антиоксидантите са група биохимични вещества, действащи благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Те са нискомолекулни съединения, попадащи в организма чрез различни хранителни продукти.

Основното свойство на тези вещества е унищожаването на свободни радикали в организма, като токсини , тежки метали , токсични съединения, които отделят отровни оксиди и застрашават организма от пагубни болести. Те се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма.

Като антиоксиданти можем да определим различни видове органични и неорганични съединения, като: Витамин C, Витамин Е, Фелурова киселина и други. Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система.

Антиоксиданти  отдават електрон на свободния радикал и така регулират количеството им в организма ни, благодарение на което той генерира енергия, бори се с инфекциите и отстранява редица вредни химичните вещества, попаднали в него. Изследванията доказват, че антиоксидантите помагат на организма да намали увреждането на тъканите, ускоряват оздравяването и се противопоставят на инфекциите и стареенето, с което удължават продължителността на живот.

Организма има баланс на свободните радикали и антиоксиданти . Проблемите настъпват, когато равновесието се наруши.
Това най-често се случва, когато в храната липсват достатъчно антиоксиданти. Има и външни фактори, които допълнително намаляват антиоксидантите в организма.
Това са тютюнопушенето, алкохолът, замърсяването, излагането на слънце, тежката физическа работа, както и някои лекарства.
В последно време медицинските изследвания са съсредоточени върху откриването на всички заболявания, причинени от антиоксиданти.
Все още данните са изключително противоречиви, но е почти сигурно, че проблемите със сърдечно-съдовата система, раковите образувания, катаракта и мускулната дистрофия се дължат до известна степен на липсата на антиоксиданти.

Храни с антиоксиданти са:

Витамин А - Морковите, броколитe, сладките картофи, прасковите, доматите и плодовите сокове, черен дроб, моркови, яйца

Витамин С : спанак, лимони, броколи, киви, зеле, ягоди...и още куп плодове и зеленчуци

Витамин Е : зехтин, соево масло, царевица, яйца, ядките - орехите, фъстъците, лешниците, слънчогледовите семки, олиото от черния дроб на треска, слънчогледовото олио и зеленчуците със зелени листа

Селен : риба, яйца, пилешко и телешко месо

Цинк : морски дарове, месо, пълнозърнест хляб, зелени зеленчуци

Бета каротин : Сушените плодове, като кайсиите, фурмите и сушените сини сливи спанак, моркови, броколи, тиква са с високо антиоксидантно съдържание

Лутеин : зелени листни зеленчуци като спанак и къдраво зеле.

Ферулова киселина : обвивките на семената на растения като ориз, пшеница и овес; кафе, ябълки, артишок, фъстъци, портокали, ананас.

Епикатехин : какао, червено вино, зелен чай.

Микроелементи : мед, орехи, водорасли, лук, чесън, боровинки, малини.

Антиоксиданти при плодове : грозде, сушени сини сливи, ягоди, малини, портокали, вишни.

Антиоксиданти при зеленчуци : боб, патладжан, спанак, зеле, цвекло, лук.

Антиоксиданти при билки : гинко билоба, корени на джинджифил, златен корен. 

Подмладяващото действие на антиоксидантите не е научно доказано, но затова пък е известно, че те премахват възпаленията, създават бариера пред ултравиолетовите лъчи и способстват за зарастването на раните. Слънцезащитните средства, кремът за след бръснене и кремът, който се нанася върху кожата след химически пилинг, са идеално приложение на антиоксидантите.

Необходимо е да изяждате ежедневно минимум по 400 грама плодове и зеленчуци , за да може те да оказват предпазно действие по отношение развитието на сърдечно-съдовите и раковите заболявания. Разбира се, най-полезно е те да бъдат сурови, тъй като при консервирането и готвенето се губи голяма част от витамините. Същото се отнася и за растителните масла – те са много по-полезни при използването им като салатни мазнини. С месото трябва да се внимава, то не бива да се консумира в големи количества, не повече от 3 пъти в седмица и трябва да е постно. Наред с полезните минерали с антиоксидантно действие и други необходими хранителни вещества, месото съдържа мазнини, богати на наситени мастни киселини , които увеличават нивото на холестерола в кръвта и риска за развитие на атеросклероза .

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft