Цял живот се питам каква е разликата между сода и бакпулвер и мога ли да ги заменям? Е, най- накрая разбрах

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Цял живот се питам каква е разликата между сода и бакпулвер и мога ли да ги заменям? Е, най- накрая разбрах
Цял живот се питам каква е разликата между сода и бакпулвер и мога ли да ги заменям? Е, най-...
78692
Цял живот се питам каква е разликата между сода и бакпулвер и мога ли да ги заменям? Е, най- накрая разбрах
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бакпулвер и сода за хляб – са двете най- широко разпространени и нужни съставки за приготвяне на хлебни изделия и други ястия – например бухти. Те се ползват за набухване и контролиране на текстурата на печивото.

Традиционният ръжен и пшеничен хляб често са леки и въздушни, а при срязването им се виждат дупки.

Това се дължи на използвания бакпулвер или сода за хляб. В същото време хлябът без глутен обаче се получава плътен, тъй като при неговото приготвяне не се използват сода или бакпулвер.

В какво се състои разликата между двата вида прахообразни продукта?

Действие на содата и бакпулвера

• Содата, позната в химията като натриев бикарбонат, е основният ферментиращ компонент в много рецепти. Алкална по своята същност, тя автоматично произвежда въглероден диоксид, когато влезе в контакт с киселинни съставки. Например, ако рецептата съдържа лимонов сок, кефир или мая, необходимо е да използвате сода.

Въпреки че е известно, че кората става по-червена и хрупкава от содата, а печивото може да горчи, ако не спазвате пропорциите.

Бакпулверът представлява сух прах, в който има сода за хляб и една или повече киселинни съставки, смесени заедно. Често се използва вместо мая, тъй като увеличава обема и същевременно олекотява структурата на ястието. Обичайно се използва заедно с брашно или нишесте, което забавя реакцията му, докато започне да контактува с течността. Когато тя влезе в контакт с бакпулвера, той произвежда газ под формата на малки мехурчета, които повдигат тестото.


Съществуват два често срещани типа бакпулвер – с единично и с двойно действие. Единичният бакпулвер реагира незабавно на течността и се използва напълно. Например, в палачинките. На свой ред, двойно действащият прах е по-полезен в рецептите за кейкове и блатове за торти, където той първо реагира на добавянето на течност, а след това по време на процеса на печене. Важно е вие да знаете тази разлика и изискванията на рецептата, по която ще приготвяте, преди да купите бакпулвер.

По този метод разбирате, че содата и бакпулверът не са взаимозаменяеми. Използвайте сода, когато тестото съдържа киселинни съставки. Към тях се отнасят – млечни продукти, плодови сокове и дори мед. В противен случай, содата няма да реагира, дори и да е загасена с оцет или лимонов сок. По-добре е, да добавите сока директно в тестото, така мехурчетата няма да разполагат с време, за да “избягат”. А бакпулверът е в състояние да си осигури сам киселина, още повече, че компонентите в него са подбрани в най-оптималните пропорции.

Но при наличие на излишна киселина в тестото, вкусът на ястието може да се влоши.
Ако се вслушате в нашите съвети, вашите печива и сладкиши ще бъдат винаги меки и въздушни! Споделете тези съвети с приятелите си, те със сигурност ще ви бъдат благодарни.
 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft