Шахматна торта

вход през zajenata.bg
Шахматна торта
admin
Добавена от: admin
102177
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За блатовете:
7 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 и 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао
10 г бакпулвер (1 пакетче)
1 ванилия
За сиропа:
1/2 ч.ч. сок от компот
5-6 с.л. захар
За крема:
1 л прясно мляко
6-7 с.л. брашно или натурално нишесте
6-7 с.л. захар
1 ванилия
3-4 бр. жълтъци
За глазурата /по желание/:
100 г шоколад
1 с.л. масло
За украса: 100 гр. орехи

Разделяме внимателно белтъците от жълтъците на 7-те яйца. Белтъците се разбиват с 1 с.л. захар на твърд сняг. Жълтъците, заедно с 1 ванилия и останалата захар, се разбиват на гъст крем. Към така разбития крем прибавяме по малко от брашното (в което е сложен бакпулвера) и от разбитите на сняг белтъци, до изчерпване на количеството и хомогенизиране на сместа. Получената смес разделяме на две равни части. Към едната част прибавяме 3 с.л. какао, разтворени предварително в 1-2 с.л. вода. Двата блата печем отделно в тавичка или форма с подвижно дъно, дъното на която предварително е покрито с намаслена хартия за печене.
За сиропа: кипваме компота със захарта и 1 ванилия, докато захарта се разтопи.
За креме: разбъркваме добре захарта, жълтъците и нишестето, след което постепенно добавяме към сместа млякото. Готовата смес слагаме на умерен огън и бъркаме непрекъснато до сгъстяване (около 3-5 минути).
Всеки от блатовете изрязвяме с помощта на чинии с различен диаметър на три части /така че да се получат
три окръжности с различен диаметър/. Започваме да ги редим върху тортена чиния, като поставяме най-голямата окръжност от единия (светлия) блат, в средата - средната окръжност от другия (тъмния) блат, а в средата - последнто кръгче (с контрастен цвят). Сиропираме блата добре, намазваме половината от готовия крем и поръсваме с част от орехите. Отгоре подреждаме по същия начин втория ред от останалите окръжности, като внимаваме цветовете отново да се разминават. Най-отгоре
разстиламе и заглаждаме останалата част от крема. Украсяваме с глазура от разтопения шоколад с 1 с.л. масло и по желание поръсваме с още орехи. Разбира се, може да направите и украса по Ваше желание! 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft