Шоколадово Тирамису-руло

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Шоколадово Тирамису-руло
Шоколадово Тирамису-руло
admin
Добавена от: admin
19619
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За блата:
3/4 чаша брашно
1/3 ч.л. бакпулвер
4 яйца
1/2 чаша кристална захар
3 с.л. какао
За сиропа:
3/4 чаши силно кафе
1/2 чаша захар
1 с.л. ликьор кафе (може и друг ликьор – например Амарето)
За плънката:
225 гр. маскарпоне
1 чаша гъста сметана
1 ч.л. ванилия
1/3 чаша пудра захар
1 с.л. ликьор кафе (Амарето)
За декорация: (по желание)
Пресни листенца мента
какао
шоколадови стърготини
запечени лешници
 

Приготвяне на блата:
Загрейте фурната на 200 градуса. Разбъркайте брашното, бакпулвера и какаото в купа. В голяма купа разбийте яйцата с миксер на пяна – за около 5-6 минути, като постепенно добавяте захарта и продължавате да разбивате, докато станат пухкави – около 3 минути. Изключете миксера.
С помощта на лопатка внимателно добавете сместа с брашното към яйчената смес и разбъркайте до хомогенизиране.
Намазнете тавичка с размери 25 х 35 см. (приблизително). Покрийте я с хартия за печене. Намазнете и хартията. Разнесете внимателно тестото равномерно върху хартията. Опечете блата за 10-тина минути, докато се зачерви.
С шпатула отлепете внимателно ръбчетата на блата. Обърнете тавичката върху хартиена салфетка или чиста памучна кърпа, поръсена с 1 с.л. пудра захар. Отстранете хартията за печене. Започвайки от късия край, навийте блата, заедно с кърпата; поставете го с шева надолу върху кухненска решетка и оставете да се охлади.
Приготвяне на сиропа:
Смесете всички съставки в тиган за сос, загрейте ги до завиране и варете около 2-3 минути на средна температура. Оставете на страна да се охлади напълно.
Приготвяне на плънката:
Смесете сиренето маскарпоне със захарта, ванилията и ликьора в купата на миксера. С бъркалките разбивайке, докато се получи гладък крем – за около 2 минути. Добавете гъстата сметана и разбийте на средна скорост, докато се образуват меки връхчета.
Оформяне на рулото:
Развийте охладения блат. Намажете охладената смес с кафето върху блата, като внимавате да не се овлажни прекалено много (да „подгизне”). Нанесете 1/2 от плънката върху блата. Навийте обратно рулото. Нанесете остатъка от крема по стените и горната част на рулото. Поръсете го с какао на прах. Украсете отгоре с ментови листенца, шоколадови стърготини (или готови шоколадови фигурки), запечени лешници и пр. Оставете за няколко часа в хладилник, преди да поднесете.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft