Баклава с кексово тесто

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Баклава с кексово тесто
Баклава с кексово тесто
admin
Добавена от: admin
71924
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

500 г фини кори
3-4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1-2 ванилии
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
10 г бакпулвер (1 пакетче)
1-2 ч.л. канела
1-2 ч.ч. смлени орехи
125 г масло
1/2 ч.ч. грис

За сиропа:
3-4 ч.ч. захар
3-4 ч.ч. вода
1 ванилия

С миксер разбийте яйцата със захарта, ванилията и киселото мляко, докато се получи гладък крем. Прибавете постепенно брашното, предварително смесено с канелата и ванилията.  Бъркайте, докато тестото заприлича на кексово, след което добавете едро натрошените орехи. В намаслена тавичка започнете да редите корите, като между всеки две поръсвате по малко грис. Щом подредите така половината кори, изсипете отгоре кексовата смес и загладете добре. Отгоре подредете останалите кори, като отново ръсите с грис между пластовете. Нарежете баклавата с остър нож на квадрати или ромове. Разтопете маслото и залейте баклавата, като внимавате маслото да попадне и между разрезите. Изпечете нарязаната баклава в предварително загрята на 200 С фурна до зачервяване. Оставете да изстине напълно, след което залейте с горещ сироп. 
За сиропа: сварете захарта с водата и ванилията, докато сместа започне да се сгъстява (може да оставите сиропа по-гъст или по-рядък според вкуса си). Оставете залятата баклава да престои поне един ден, преди да поднесете.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft