Как да внесем домашен уют и да спазим традициите по Коледните празници? Най- добрите съвети събрани накуп

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Направете си коледен щолен
208681

Направете си коледен щолен

Немският коледен сладкиш е от онези изкушения, които със сигурност сте виждали в магазините и ви се е искало да си купите. Така нареченият "щолен" се приготвя лесно и внася истинско коледно настроение - хем е диетичен, хем пък съдържа някои от най-апетитните коледни подправки в себе си.

Необходими продукти:

500 грама брашно 1 пакетче суха мая 7 грама 200 грама масло 1 чаена чаша прясно мляко 50 грама нарязани бадеми 300 грама стафиди 50 грама захаросани портокалови кори 50 грама захаросани лимонови кори 3 цветчета карамфил ¼ чаена лъжица джинджифил ¼ чаена лъжица индийско орехче ¼ чаена лъжица кардамон 2 ванилии 50 мл ром щипка сол 3 супени лъжици мед ½ чаена чаша пудра захар

Необходимо време за приготвяне : 30 минути подготовка 180 минути втасване 60 минути печене

Начин на приготвяне : Затоплeте леко млякото и в него изсипвете маята и меда и бъркайте. След това покрийте съда с кърпа и оставяте на топло за 10-тина минути, за да шупне добре. Брашното пресейте в купа и добавете солта. Сушените плодове залейте с рома, за да поемат от аромата. В съд счукайте зрънцата кардамон и карамфилчетата на прах, след което заедно с другите подправки ги добавяте към брашното. Време е да разтопите маслото на водна баня, като го сложите в съд, който поставите в тенджера с вода на котлона.

След като млякото с маята и меда шупне, направете малко кладенче в средата на брашното и в него излейте млякото и разтопеното масло, след което замесвате тесто. Съставките трябва да се смесят добре и е време да отцедите сушените плодове от алкохола и малко по малко, заедно със ситно нарязаните бадеми ги добавете към тестото, докато се разпределят равномерно в тестото. Поставете тестото в купа и го намажете отгоре с мазнина, за да не хване коричка.

Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за минимум два часа. След два часа (минимум) тестото вече ще е втасало и удвоило обема си. Сега е време да преместите тестото още веднъж много старателно. Поставете хартия за печене в тавата и оформете от тестото щолена. Оставете оформения щолен да втаса за още един час, след което изпечете щолена в предварително загрята на 180 градуса фурна за един час. След като минат 30 минути от покрийте щолена с алуминиево фолио, за да не изгори. Намажете с масло и го поръсете обилно с предвидената пудра захар. Готовият щолен завийте в алуминиево фолио и приберете в наелонова торба, за да се съхрани със седмици.
 

1 2 3
4
5 6 7 8 9
Още от "Съвети за дома"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft