Овчарски пай

вход през zajenata.bg
Овчарски пай
admin
Добавена от: admin
10620
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 кг кайма смес (60% телешко и 40% свинско месо)
2 моркова
2 глави лук
2 скилидки чесън
80 мл олио
1 с. л. сос Уорчестър
1 ч. л. доматен концентрат
1 в. ч. червено вино
100 мл телешки бульон
3 стръка мащерка
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус

за картофеното пюре:

600 г картофи
20 г краве масло
20 мл прясно мляко
3 жълтъка
сол и черен пипер на вкус 

Картофите се обелват и се слагат в подсолена вода да се варят.

Олиото се загрява в тиган. Добавя се каймата и се мачка с вилица или дървена лъжица, за да стане на трохи.

Морковите се настъргват, лукът се нарязва наситно, а чесънът се накълцва. Прибавят се към каймата, посолява се и се поръсва със стрит черен пипер. Бърка се до омекване на зеленчуците.

Сосът „Уорчестър“ и доматеният концентрат се добавят към сместа в тигана, бърка се още около 5 минути и се налива виното. Разбърква се и се сипва телешкият бульон.

Когато течността се изпари, се овкусява с наситнените мащерка и розмарин. Разбърква се и сместа се пресипва в тава за печене.

Сварените картофи се намачкват с лъжица за пюре или с преса за картофи.

Докато са още топли, се прибавят маслото и млякото. Подправя се със сол и черен пипер. Добавят се жълтъците и се разбърква до хомогенизиране.

Картофеното пюре се разпределя върху сместа с каймата. Паят се пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30–40 минути, до зачервяване на пюрето.

Когато паят е готов, се оставя да изстине за около 30 минути. Така при рязането парчетата ще запазят целостта си.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft