Погача от свекървата

вход през zajenata.bg
Погача от свекървата
17173
Погача от свекървата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази рецепта носи първоначалното си име, заради обичая свекървата да носи погача в деня на сватбата, когато се взима булката.

Днес ще ви учим как да приготвите "сватбена погача" по един стар и традиционен начин.

Съставки:

1 кубче мая

400 мл. мляко

100 мл. вода

1 чаша кисело мляко

1 супена лъжица захар

2 супени лъжици сол

4 яйца

7 супени лъжици олио

250 гр  маргарин

при необходимост брашно

ленено семе и семки от тиква

Начин на приготвяне:

1. В хладко мляко поставете мая, захар и малко брашно да втаса. В купа за смесване разбийте 3 яйца + един белтък, сол, кисело мляко, 5 супени лъжици олио, вода, добавете маята и постепенно добавяйте брашно и месете гладко тесто, което ще оставите да втаса. Тестото разделете на 5 равни топки и една по-малка.

2.

Всяка топка разточете до размера на чинията, и върху разточеното тесто нанасяйте маргарин и поръсвайте брашно.

3. След това оформете една кръгла кора изрежете на 8 триъгълници.

4. От триъгълниците направете кифли, а след това всяка от тях разрежете на половина.

5. В кръгла тава, покрита с масло, всяка кифла с широката част навън наредете в тавата.

6. От останалата част от тестото оставено настрана, с чашка изваждайте кръгове и от тях оформяйте цвете в средата на погачата.

7. Когато тестото запълни тепсията, намазвате с предварително разбития жълтък с 2 супени лъжици олио. Поръсете сместа със семената.

8. Печете до златисто.

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft