Суши-торта

вход през zajenata.bg
Суши-торта
admin
Добавена от: admin
22466
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1.5 чаши ориз за суши, измит
2.5 чаши вода

1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. захар

4 листа кори Нори

15-20 дебели стръка аспержи
1/3 краставица
1 цяло авокадо
настъргани моркови - малка шепа

За поднасяне: сос от авокадо, уасаби, сос терияки, сусамово семе и пр. 

Сварете ориза за 20 минути на умерен огън, докато цялата вода се абсорбира. Оставете да се задуши 5 минути, след което извадете в купа и сложете във фризера за 15 минути, докато приготвяте плънките.
Нарежете краставицата тънко, посолете леко и оставете настрана. Издълбайте авокадото и нарежете на тънки резени, почти същата големина като краставиците, посолете леко и оставете настрана. Сложете малко вода да заври и бланширайте в нея аспержите за 3-4 минути, докато станат ярко зелени и омекнат леко. Охладете в ледена вода, махнете твърдите краища. Извадете ориза и го объркайте с оцета и захарта.
Разстелете лист Нори и притиснете към него около 2/3 ч.ч. от ориза, като оставяте 2 см. бордюр около ориза. Върху ориза притиснете тънките резенчета краставица. Върху подложка за суши или плоска чиния поставете друг лист Нори и повторете процедурата с ориза. Обърнете готовата кора върху първата и притиснете кората с ориза върху краставиците, като подравните корите. Внимателно притиснете още 2/3 чаша ориз върху втория слой Нори, отгоре поставете равен пласт от аспержите. Покрийте аспержите и разстоянията между тях с настърганите моркови, притискайки внимателно. Върху друга плоска чиния поставете трети лист Нори, покрийте със същото количество ориз, притиснете, след което обърнете върху морковите и аспержите и подравнете. Поставете още 2/3 чаша ориз, леко го притиснете върху кората, след което подредете равен пласт от авокадото. Отново пригответе отделен лист Нори с 2/3 чаша от ориза и обърнете върху слоя с авокадото. Покрийте всичко с лист хартия за печене и с широка тежка чиния или плато. Поставете някаква тежест отгоре (ако е необходимо) и дръжте сушито притиснато за около 10-15 минути.
Махнете тежестите и много внимателно прехвърлете върху плато за поднасяне. Леко обелете хартията за печене. Намокрете много остър нож. Отрежете внимателно бордюра Нори отстрани (който оставяхте при подреждането на ориза), така че да се подравнят ръбчетата.
Отново намокрете ножа и почистете остатъците от сушито с хартия.
Нарежете тортата 4 пъти по ширина, като внимателно прокарвате ножа и го измивате след всеки разрез. След това повторете с още 3 разреза по късата част. Набодете резените с клечки за зъби, преди да ги преместите. Поднесете със сос по желание!  

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft