Миналата година нямах нито едно пукнато яйце, а цветовете хванаха перфектно - ето всички тайни и трикчета за боядисването:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Миналата година нямах нито едно пукнато яйце, а цветовете хванаха перфектно - ето всички тайни и трикчета за боядисването:
27842
Миналата година нямах нито едно пукнато яйце, а цветовете хванаха перфектно - ето всички тайни и трикчета за боядисването:

Сигурно знаете поне 10 метода за боядисване на яйца . Затова днес няма да ви занимаваме с това.

Решихме обаче да обърнем внимание на една много важна стъпка, която повечето пренебрегваме, а именно - подготовката на яйцата за боядисване . Как да не се пукат яйцата при варене, как да хванат по-добре боите при боядисване - за всичко това ще ви помогнат следващите съвети:

боядисване на яйца

Първо и най-важно: 

Никога не започвайте да варите яйцата, преди да сте ги извадили от хладилника поне час-два преди самото боядисване. Важно е яйцата да са на стайна температура, за да не се спукат при нагряването. За да предотвратите пукането, може да използвате и друг метод - да ги набодете с дълга и тънка игла. Но първият вариант е много по-лесен и безопасен.

Второ: 

За да не се пукат яйцата при самото варене, добавете 1 с.л. готварска сол на 1,5-2 л вода. Счита се, че това пречи на черупката да се напука. Всъщност солта не позволява на белтъка да се разтече при напукване и да излезе във водата. 

Винаги слагайте яйцата в студена вода и ги загрявайте постепенно. Щом водата заври, варете на тих огън, за да избегнете "жертви".

Друг изпитан метод е да поставите на дъното на съда, в който ще варите яйцата, тензух или памучна кърпа, нагънати на няколко пласта. Това ще попречи на яйцата да се удрят едно в друго при варенето.

Има и друга хитрост: поставете няколко яйца (3-4 бр.) в найлонов чорап или чорапогащник, така че да са добре и стегнато обхванати от него, след което завържете двата края, за да стоят яйцата плътно едно до друго. Ако ги сварите в тази "опаковка", шансът да се напукат намалява значително, защото няма да се удрят свободно в стените на съда и едно в друго.

разрязан чорапогащник

Трето:

Яйцата трябва да се измият старателно, даже най-добре с гъба за съдове. Прави се, за да се оцветят равномерно навсякъде. Също може да натъркате яйцето с препарат за миене на чинии или спирт.

Четвърто: 

Може да боядисате не само кокоши, но и пъдпъдъчи яйца. Получава се много интересно и необичайно! Тях също трябва да ги държим на стайна температура, да ги измием добре и да ги варим 4-5 минути. 

Пето: 

За да хванат по-добре цветовете, в процеса на боядисване се добавя оцет (9%). Правилото е - е 1 с.л. на 1,5 л вода.

Шесто:

Последният съвет е за това, как да придадем на готовите яйца блясък и празничен вид - просто ги натрийте с тампон, напоен с олио или друго растително масло. Това ще накара цветовете да изглеждат по-наситени и да заблестят. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft