Как да си извадите зелен сертификат?

вход през zajenata.bg
За Жената
Как да си извадите зелен сертификат?
6513
Как да си извадите зелен сертификат?

Сертификатът може да се предостави в хартиена форма или в мобилно приложение, като няма българско приложение за съхранение на ковид сертификати, но има приложение за тяхната проверка. За целите на заповедта ще важат и европейските цифрови сертификати, и оригиналните документи от личния лекар/лаборатория, които може да са само на български.

Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест за COVID-19.

Той може да се получи от мястото на ваксинация/тестване или да се изтегли от националната здравно-информационна система.

Сертификатът за ваксинация няма краен срок на валидност. Освен това, третата доза няма отношение към него - за нея също се издава сертификат, но той не е сред официалните документи за достъп.

Преболедуване се доказва с документ, който удостоверява, че лицето е прекарало COVID-19 от 11 до 180 дни по-рано. Дните се броят от датата на проведеното изследване, което задължително трябва да бъде положителен PCR тест. Това е огромен проблем за много хора, които са диагностицирани само с антигенни тестове. Многократно въпросът е повдиган, тъй като антигенните тестове са съвсем легитимно доказателство за поставяне под карантина или ползване на болничен например. Те освен това се вписват в официалната система, която събира данните за болните COVID-19. Изискването за PCR тест в случая идва от общите европейски правила за цифровия сертификат и предстои да видим дали ще има изключение за вътрешните ни правила. По границите това лято беше признавана и епикриза от болница, ако преболедувалият е бил хоспитализиран.

Отрицателният тест може да бъде антигенен (валиден за 48 часа) или PCR-тест (валиден за 72 часа). Безплатни ще бъдат само антигенните тестове, т.е. хората ще трябва да си ги правят веднъж на 2 дни, ако отказват да се ваксинират, но искат да посещават обществени места със зелен сертификат.

Всички изисквания към сертификатите са посочени в заповед на здравния министър, която всъщност касае пътуванията в чужбина. Предстои да видим дали и в новата заповед с вътрешни мерки ще има препратки към другата заповед.

Само определени лаборатории могат да въвеждат данни в националната информационна система и според изказвания на министъра само направените в тях тестове ще се смятат за легитимни. Те са около 150, а пълният списък може да бъде намерен на сайта на националната здравно-информационна система, на сайта на МЗ и на единния ковид портал.

Нашата система позволява сертификатът да се свали в pdf формат в приложения от типа портфейл (напр. Wallet на "Айфон").

Въпреки дългото очакване обаче така и не бе направено българско приложение за съхранение на сертификати, каквито имат повечето европейски страни. Затова много българи ползват чужди приложения. Популярно е швейцарското приложение, което работи идеално с българските сертификати - за Андроид, за iOS и за Huawei. Австрийското също често се ползва за съхраняване на наши документи - за Андроид, за iOS и за Huawei.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft