На 2 август не се влиза в морето! Ето защо:

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
На 2 август не се влиза в морето! Ето защо:
1567
Източник: actualno.com
На 2 август не се влиза в морето! Ето защо:

Сигурно сте чували от старите хора по морето и моряците, че на 2 август не се влиза в морето . Това суеверие всъщност има своето логическо обяснение - на тази дата морето действително взема най-много жертви. Но защо?

Удавници има през цялото лято, но преданията гласят, че на Илинден, 2 август по стар стил, морето се отваря и взима жертви.

Мнозина вярват, че жертвите се явяват курбан за Свети Илия. Смята се, че от тази дата времето се обръща, започват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение.

Смята се, че този ден е един от лошите в народния календар, т.н. „хаталия" ден, в които не трябва да се работи, защото светецът ще се разсърди. Строго се спазва и забраната за къпане и влизане в морето на този ден, защото точно на Илинден то се обръща, става студено и е изключително опасно.

Пророк Илия

Свети Илия е изобразяван обикновено на летяща колесница, водена от няколко коня, като от техните копита и от самата колесница излиза огън.

Научната причина, която стои зад " морето взима жертви " обаче е малко по-различна. По това време морската вода достига максималната си за годината температура, но наред с това се появяват северозападни нахлувания и мъртво вълнение. Именно те изтласкват топлият повърхностен слой навътре и след процес, наречен "ъпуелинг", докарващ по-студени дълбоки води, понижават понякога температурата на водата до плажа с 10-15 градуса. Разликата между топлата вода и по-студените долни слоеве е доста шокираща за всеки организъм и често е причина за смъртните случаи.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft