Домашни сладки с най-вкусното тесто, което сте опитвали! Пухкави хапчици с невероятен вкус:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашни сладки с най-вкусното тесто, което сте опитвали! Пухкави хапчици с невероятен вкус:
Домашни сладки с най-вкусното тесто, което сте опитвали! Пухкави хапчици с невероятен вкус:
21197
Домашни сладки с най-вкусното тесто, което сте опитвали! Пухкави хапчици с невероятен вкус:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези домашни сладки  са подобни на поничките, но много по-различни от обичайните рецепти, които срещаме, а домакините, които са ги опитали, го потвърждават.  Рецептата за понички на Ивана е много лесна, но и здравословна, защото не се пържат в олио, а се пекат във фурната.

ябълкови понички

Освен това не се налага постоянно да стоите до печката в кухнята. Просто замесвате тестото, изрязвате поничките и ги слагате във фурната. Въпросните сочни и меки понички дължат вкуса си на уникалното тесто, в което се добавя един необичаен продукт, който им придава сочност и копринена мекота - става дума за настъргани ябълки. Ако вече сте решили да приготвите тези невероятни ябълкови понички , ще ви трябват следните съставки:

Понички с ябълково тесто

Продукти:

1 ябълка

около 800 гр.

брашно

40 гр. прясна мая

2 ч. л. захар

 2 пакетчета ванилова захар

половин ч.л. куркума (по желание)

100 мл олио

350 мл хладка вода

1 малка чаена лъжичка сол

захар, канела, ядки, ако искате да ги поръсите

Приготвяне: 

Ябълката се измива добре, след което се обелва и се отстраняват дръжката и семките. След това се нарязва наполовина или на четвъртинки и се настъргва на най-едрото на рендето, за да не стане на каша. Съхранявайте настърганата ябълка в купа и оставете настрана, докато приготвите тестото.

ренде

За тестото: Прясната мая се натрошава в дълбока купа и се смесва с 2 супени лъжици захар и 2 пакетчета ванилова захар. Можете да добавите половин чаена лъжичка куркума към сместа, за да получите приятен жълт цвят, но разбира се, това не е задължително, ако не искате, можете да пропуснете тази стъпка. Съставките се смесват и се добавят 100 мл олио, след това 350 мл хладка вода, която се добавя постепенно.

продукти тесто

Добавете настърганата ябълка и смесете съставките в еднородна смес, а накрая добавете брашното с щипка сол. Оформете меко и фино тесто, което не лепне под пръстите и го оставете да втаса в приготвения съд.

топка меко тесто

втасало тесто

Когато тестото втаса малко, го премесете и го оставете да почине върху работна повърхност, покрито с кърпа, за още 5 минути. След това го разточете с точилка с дебелина 1 или 1,5 пръста (както е показано на снимката по-долу).

тесто разточване

изрязване понички

Не го разточвайте твърде тънко, за да не могат поничките да изгорят. Вземете мерителна чашка и изрежете топчета от тестото и ги наредете върху тава, покрита с хартия за печене. Разбира се, можете да направите поничките по-големи, ако желаете, но имайте предвид, че те ще се надуят при печенето.

понички в тава

понички с олио

От това тесто излизат много понички, така че ще трябва да ги печете на два или три пъти. Преди изпичане се оставят да починат още 5 минути, след което тестото се намазва с олио и вода и по желание се поръсва с канела.

изпечени понички

Пекат се само 20 минути, докато се зачервят и хванат коричка, на 200 градуса. След изпичане се напръскват още веднъж с вода със стайна температура, за да са хрупкави отвън и веднага се овалват в захар, овкусена с канела, и смлени орехи или други ядки по избор.

поръска понички

овалване понички

Можете да експериментирате с тези понички. Фактът, че в самата смес се използва ябълка, ги прави гъвкави да опитвате различни вкусове. Може да опитате да ги напълните с шоколадов крем или ванилов пудинг. 

понички с ябълка

ябълкови понички

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft