Масло или маргарин?

вход през zajenata.bg
18518

Масло или маргарин? Ако преди двадесет години това беше по-скоро материален въпрос, сега той се е превърнал в истинска хранителна свещена война. Какво да намажем на сутрешния си сандвич, какво да прибавяме към кашата и с какво да изпържим яйцата си - “масловките” и “маргаринките” са готови да спорят дотогава, докато останат без глас. И пазарът постоянно ни подхвърля нови съблазнителни аргументи, представяйки на потребителите вкусни, богати на полезни вещества и бедни на противните ни мазнини, масла.
 Може би тази информация ще ви помогне да определите какво да хапвате, грижейки се за здравето си.

Маслото се състои от чиста млечна мазнина и по този начин е напълно натурален хранителен продукт. Производството на маслото е строго контролирано, в това число и защото всяко неоторизирано допълнение или нарушаване на технологичния процес ще доведе до промяна във вкуса и консистенцията. “Безнаказано” може да се добавят към маслото, без да се притесняват, че ще развалят вкуса му, само три неща:

- млечни бактерии;
- бета-каротин (за по-наситени цветове);
- сол.

Маслото от краве мляко съдържа ценните витамини D, A, E, K и се усвоява лесно. Това може да ви се стори странно - нима съществуват лесносмилаеми мазнини? Факт е, че около половината от маслото се състои от мастни киселини, чиито химични свойства им дават възможност бързо и лесно да се разграждат. Поради това страхът от “удавяне” в холестерол е неоснователен - както се вижда от последните изследвания на учени от Харвард, влиянието на наситената с масло диета е много слабо върху нивото на холестерола. Оказва се, че много по-важни са генетичните фактори, възрастта и колко се движите. 

Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft