Масло или маргарин? Ако преди двадесет години това беше по-скоро материален въпрос, сега той се е превърнал в истинска хранителна свещена война. Какво да намажем на сутрешния си сандвич, какво да прибавяме към кашата и с какво да изпържим яйцата си - “масловките” и “маргаринките” са готови да спорят дотогава, докато останат без глас. И пазарът постоянно ни подхвърля нови съблазнителни аргументи, представяйки на потребителите вкусни, богати на полезни вещества и бедни на противните ни мазнини, масла.
Може би тази информация ще ви помогне да определите какво да хапвате, грижейки се за здравето си.
Маслото се състои от чиста млечна мазнина и по този начин е напълно натурален хранителен продукт. Производството на маслото е строго контролирано, в това число и защото всяко неоторизирано допълнение или нарушаване на технологичния процес ще доведе до промяна във вкуса и консистенцията. “Безнаказано” може да се добавят към маслото, без да се притесняват, че ще развалят вкуса му, само три неща:
- млечни бактерии;
- бета-каротин (за по-наситени цветове);
- сол.
Маслото от краве мляко съдържа ценните витамини D, A, E, K и се усвоява лесно. Това може да ви се стори странно - нима съществуват лесносмилаеми мазнини? Факт е, че около половината от маслото се състои от мастни киселини, чиито химични свойства им дават възможност бързо и лесно да се разграждат. Поради това страхът от “удавяне” в холестерол е неоснователен - както се вижда от последните изследвания на учени от Харвард, влиянието на наситената с масло диета е много слабо върху нивото на холестерола. Оказва се, че много по-важни са генетичните фактори, възрастта и колко се движите.