Тайната на домашния хляб се крие във втасването, а за него трябва да знаете това и грешка няма да имате

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тайната на домашния хляб се крие във втасването, а за него трябва да знаете това и грешка няма да имате
Тайната на домашния хляб се крие във втасването, а за него трябва да знаете това и грешка няма да...
9910
Тайната на домашния хляб се крие във втасването, а за него трябва да знаете това и грешка няма да имате
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Някога сте опитвали хляб, наречен чабата? Разбира се, че сте опитвали! Просто не знаете как се нарича. Всъщност за всички останали, с изключение на италианците, думата „ ciabatta “ не означава нищо подобно. Преводът доста точно описва гъсто, понякога плоско и невероятно въздушно тесто. Между другото, този хляб с дупки беше много популярен сред фитнес треньорите.

Ciabatta съдържа изненадващо малко калории и удивително много дупки. Това предполага, че правилно приготвените хлебчета от този тип съдържат много по-малко въглехидрати от всички останали. И всичко благодарение на дългосрочната ферментация: тестото се държи дълго време и през това време полезните киселини имат време да се образуват в него.

 

Подобно на много италиански ястия , този хляб може да си го приготвите у дома! Без никаква машина за хляб или специална закваска . Затова представяме на вашето внимание рецепта за чабата , която ще се окаже великолепна, с хрупкава златиста коричка.

 

Съставки

Пшенично брашно 450 g

вода 400 мл

мая 2 g

Сол 1 ч.л.

 

 

Пресейте брашно в голяма купа с високи страни, в която ще замесите тестото. Добавете сол и разбъркайте


Изсипете мая в топла вода (2 г мая на 400 мл вода). След това бавно добавете вода с маята към брашното, разбъркайте, за да получите тесто


И сега основното: покрийте съда с кърпа и оставете тестото да ферментира на стайна температура поне 12 часа (максимум 20). Благодарение на това тестото ще се окаже супер пухкаво


Изсипете останалите 50 г брашно върху масата, внимателно поставете тестото на масата, омесете само малко и покрийте с чиния. Оставете да престои още 2-3 часа.


Загрейте фурната до 250 градуса с формата, в която ще печете хляба. Сложете тестото в гореща форма с долната страна нагоре, така че да го поръсите с брашно. И сложете във фурната. Поставете тавичка с гореща вода на дъното на фурната.


Печете хлябът 20 минути. След това извадете тавичката с водата и печете още 15 минути.

Домашният хляб си заслужава чакането. Най-вече защото знаете от какво е направен. Второ, това е уникална възможност да го опитате пресен. Трето, вкъщи винаги е по-добър вкус. Също така тази рецепта е подходяща за тези, които обичат бял хляб, но се притесняват за талията си

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft