шипков мармалад

вход през zajenata.bg
2670

Ето как да си приготвите един от най-обичаните у нас мармалади - този от шипки:

Необходими продукти: 5 кг шипки, 1 кг захар, 4 л вода

Начин на приготвяне: Шипките се измиват, почистват от дръжките и черния цвят отпред. Старателно се почистват от семките, като се разрязват на две. Когато всички са изчистени, се измиват отново и се слагат в тенджера под налягане.

Шипките се заливат с 4 литра вода или колкото да ги покрие. Слагат се да заврят. Когато това стане, огънят се намаля. Оставят се така за около час. Когато се сварят, се прецеждат през гевгир и се минават през сито, за да им се отстранят всички люспи. Получената каша трябва да има средно гъста консистенция.

Шипковата каша се поставя в тенджера и към нея се добавя захарта. Мармаладът се оставя да ври около 3 часа. През цялото време трябва да се наблюдава да не загори и да се разбърква своевременно.

Мармаладът е готов, когато прави път след лъжицата, когато се бърка. Докато е още топъл, се разпределя в предварително подготвени буркани. Те се затварят старателно, но не се стерилизират.

От пет килограма шипки трябва да се получи приблизително два килограма мармалад от шипки.

Още от "Десерти"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft