Всички ядем риба на 6 декември по традиция, а знаете ли защо? Ето причината

вход през zajenata.bg
регистрация през facebook
Активирай автоматично своя акаунт в За Жената, като влезеш през твоя Facebook
регистрация през zajenata.bg
Прочетох и съм съгласен с правата и задълженията на потребителя при ползване на услугите на сайта
За Жената
Любопитно
Всички ядем риба на 6 декември по традиция, а знаете ли защо? Ето причината
06 Декември 2017
2119

Честит велик празник! Честит Имен Ден! Честит професионален празник! Денят 6 декември е изключително важен за всички нас

На 6 декември почитаме един от най-големите чудотворци, извършил безброй хуманни дела, още докато бил жив.

 

На 6 декември почитаме Свети Николай Чудотворец

Чудесата продължават да се случват и днес. Свети Николай Чудотворец е един от най-обичаните светци, защото помага на вярващите.

Празникът Никулден е особено обичан, заради многото именници и чудесните традиции.

Свети Николай Чудотворец е роден в Мала Азия. От малък проявявал добродетелите на истинските християни. Посветил живота си на Господ, Свети Николай се издигал в духовната йерархия и достигнал до архиепископ.

Но служейки на Господ, той не пропускал да помага на хората в беда.

 

Мощите на Свети Николай почиват тук в град Бари, Италия. Пускат миро, което лекува Едно от първите и големи чудеса, които Свети Николай сторил, докато бил жив, се случило, докато пътувал с кораб. По време на буря се отворила дупка на трюма и Свети Николай успял да я запуши само с един шаран.

По този начин корабът не потънал, а целият екипаж останал невредим. Затова на 6 декември приготвяме шаран.

 

Друго чудо, което сторил, било да спаси трите дъщери на разорен богаташ. Бащата бил готов да жертва своите дъщери, защото останал без средства. В продължение на 3 нощи Свети Николай оставял на прозореца по 1 кесия, пълна със злато. Бащата използвал тези средства като зестра за своите дъщери и така съумял да ги омъжи за подходящи съпрузи.

От древността битува традицията в католическия свят на Никулден да се подаряват дребни подаръци с вярването, че Синт Николаус (Сейнт Николас) ги е оставил в чорапите на камината. В Холандия – в дървеното сабо. Свети Николай достигнал до дълбока старост. След кратко боледуване, предал Богу дух тихо и блажено на 6 декември 342 г.

 

Тялото му било погребано в катедралата в гр. Мир. Неговите нетленни мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.

Днес неговите мощи се намират в гр. Бари – Италия, пренесени там в далечната 1087 г. Те са положени в базилика, която е изградена специално в чест на светеца. Мощите на Свети Николай и днес са чудотворни и мироточиви.

Много чудеса са се случили на хора, които са отишли при тях и са им се помолили.

Всяка година на 9 май от мощите потича миро, което също е чудотворно. В храма го събират в специални стъкленици и го раздават на вярващите.

Имен ден на празнуват Никола, Николай, Ники, Николина, Нина, Нинка, Ница, Никита, Нико, Никол, Никола, Николета, Нейчо, Кольо, Колю, Колчо, Куна, Кунка, Куньо, Кунчо, Кънчо.

 

У нас на Никулден се спазват 3 основни традиции.

В нощта на 5 срещу 6 декември гледайте небето, докато си пожелавате някакво желание. Ако забележите някоя звезда да пада или да започне да свети по-ярко от останалите, това е знак.

Свети Николай е чул вашите молби и ще ви помогне мечтата ви да се сбъдне.

 

На 6 декември вървете на църква, даже и да не сте именници. Помолете се на Свети Николай и той ще ви помогне да реализирате вашите желания.

Втората традиция е свързана с приготвянето на шаран. По време на пости е позволено да се яде шаран, за да бъде почетен Свети Николай Чудотворец като покровител на целия морски и речен свят, на рибарите, моряците и всички пътешественици.

 

На Никулден моряците правят курбан в чест на Свети Никола и прекратяват активния риболов.

Ако вие не можете да си купите шаран, вземете друг вид риба – толстолоб, каракуда, сом, скумрия или друга. Ако нямата възможност да приготвяте цяла риба, не е проблем. Използвайте консерва или си купете от хранителните вериги парчета готова печена или пържена риба.

Пак ще уважите големия светец на Никулден. Проблемът е, че няма да спазите третата традиция.

Ако не можете да си купите шаран, за предпочитане е да вземете речна риба, тъй като тя има люспи.

 

Най-големи са люспите на шарана, но не са много като количество. На толстолоба са дребни, но са много.

Люспите не се изхвърлят, а се отделят. На празничната трапеза на Никулден всеки от вашето семейство слага по 1 или повече люспи под своята чиния, за да имате средства и приходи през цялата година във вашия дом.

 

Тези люспи не се изхвърлят след Никулден, а се оставят за Коледа и Нова година. Всеки от вашите семейства си отделя по 1 или повече кости от рибата на Никулден и я запазва до Коледа и Нова година.

Люспи и костици слагате на трапезата за Рождество и Нова година за финансово благополучие и за здраве.

След това костите и люспите се изхвърлят в течаща вода – река или се изгарят в печката. Не се хвърлят в боклука.

*******

На 6 декември и на празника Никулден професионален празник празнуват банкерите и търговците.

********

На Никулден си спомняме за уста Колю Фичето – най-големият самоук майстор първостроител, издигнал уникални и неповторими църкви, манастири, училища, фабрики, мостове.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft