10-те суперхрани за пролетта, с които ще се стопите до неузнаваемост до лятото

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
10-те суперхрани за пролетта, с които ще се стопите до неузнаваемост до лятото
11729
Източник: http://profit.bg/
10-те суперхрани за пролетта, с които ще се стопите до неузнаваемост до лятото

Храната не е нещо, което просто да сложите в чинията си. Тя напълно може да прекрои медицинската ви съдба – към по-добро или по-лошо.

За всеки сезон си има подходящи храни, които могат да подобрят настроението ни, нашите фокус, енергия, кожа и обмяна на веществата.

Ето кои са най-добрите пролетни храни за изтощения ни от зимата организъм и за най- бързо влизане във форма за лятото:

Орехи

Добри за: настроението Орехите са пълни с триптофан - аминокиселина, от която тялото ви се нуждае, за да създава серотонин, който е природен регулатор на човешкото настроение. Според учените орехите се усвояват бавно от организма, което помага да контролирате стреса.

Аспержи

Добри за: настроението Тези природни "копия" са един от най-добрите зеленчукови източници на фолиева киселина. Тя е важна за синтеза на невротрансмитерите допамин, серотонин и норепинефрин. Всички те са от решаващо значение за нашето настроение.

Пресен чесън

Добър за: отслабване Чесънът съдържа съединение, наречено алицин, който му придава неговия остър мирис. Точно то може да ни предпази от преяждане, като стимулира чувство на ситост в мозъка ни. Пресният чесън има по-мек, по-сладък вкус, отколкото този на скилидки.

Бобови храни

Добри за: отслабване

Фасулът е един от най-добрите ви залози, ако се опитвате да свалите килограми, според експертите. Тялото ви трябва да работи усилено, за да го преработи, така че в този процес се изразходва много енергия. Освен това протеинът в бобовите растения активира съобщение за мозъка, което казва: "Аз съм сит и доволен".

Спанак

Добър за: енергия Тези вкусни тъмнозелени листа са чудесен източник на желязо (особено ако не ядете месо), което е основен компонент на червените кръвни клетки, които подхранват нашите мускули с кислород за енергия. Изследователи в Швеция наскоро идентифицираха друг начин, по който тези зеленчуци ни зареждат с енергия: съединения, открити в спанака, повишават ефективността на нашите митохондрии - фабриките за производство на електроенергия в рамките на нашите клетки.

Артишок

Добър за: енергия Ако дори и едно изкачване на стълбите е сериозно препятствие пред вас, тогава опитайте да включите този зеленчук в менюто си. Той е зареден с магнезий - минерал от жизненоважно значение за повече от 300 биохимични процеси по генериране на енергия в тялото. Ако не получавате достатъчно магнезий, мускулите ви трябва да работят по-усилено, за да реагират, а по този начин се уморявате по-бързо. 68% от нас не получават достатъчно от този минерал. За жени нормата е 320 мг на ден. Един средно голям артишок осигурява 77 мг магнезий (и само 60 калории).

Други топ източници на магнезий включват ядки, бобови растения и пълнозърнести храни.

Сьомга

Добра за: кожата

Има начин да предотвратите появата на бръчки с помощта на съдържанието на чинията ви. Сьомгата е богата на вид мастна киселина, наречена ейкозапентаенова киселина (EPA) - тип омега-3, който по естествен начин помага да се блокира освобождаването на ензими, които намаляват количеството колаген в кожата, което пък води бръчки и увисване

Ягоди

Добри за: кожата Те са заредени с антиоксиданти, които помагат на кожата да се регенерира и да възстанови щетите, причинени от външни фактори като замърсяване и ултравиолетови лъчи. Плюс това ягодите са богати на витамин С – той се свързва с по-малко бръчки и по-ниска сухота на кожата, според експертите. Опитайте ги и като приготвена в домашни условия маска – прякото приложение на антиоксидантите в ягодите води до ефикасен естествен ексфолиант, а алфа-хидрокси киселината, която съдържат, ще даде страхотни резултати.

Яйца

Добри за: паметта Жълтъците се изобилстващи на холин, а вашето тяло се нуждае от него, за да достави на мозъка химикал, наречен ацетилхолин, който е от решаващо значение за съхраняване на спомените. Препоръчителната дневна доза холин е 425 мг. В едно голямо яйце има 147 мг. Други добри източници са ядките и червеното месо.

Боровинки

Добри за: паметта Ако ги хапвате редовно, ще пожънете големи ползи за мозъка. Изследванията показват, че възрастните, които консумират повече боровинки, показват значителни подобрения на тестовете за памет и учене, в сравнение с тези, които не хапват от малките плодове. Тайната съставка? Тип антиоксиданти, наречени антоцианини. Те увеличават честотата на сигнали между мозъчните клетки и подобряват тяхната устойчивост, което се отразява на ученето и паметта.

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft