10 факти за прасковите, които дори не сте подозирали

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
10 факти за прасковите, които дори не сте подозирали
44209
10 факти за прасковите, които дори не сте подозирали

В САЩ август е националният месец на прасковата. Това е един от най-популярните, вкусни и сочни плодове. Така че запретнете ръкави и пригответе любимите си рецепти с праскови, но преди това вижте десет любопитни факта за плода.

1.

За родина на прасковата се смята Северозападен Китай. Първите праскови са култивирани през 6000 г. пр. Хр. в провинция Джъдзян. За първи път са пренесени в западния свят от персите, а след това и от римляните. Испанските мореплаватели пренасят прасковата в Новия свят през 17-и век.

2. Древните римляни наричали прасковите „персийска ябълка“. Научното наименование на прасковата е Prunus persica, което буквално означава персийска слива заради близката връзка между двата плода.

3. Прасковите, наред с кайсиите, сливите и черешите, са известни като „каменни плодове“ заради твърдата си костилка. Те се консумират сурови, под формата на сокове, компоти, конфитюри и в различни десерти, като пайове, торти, коблер, сладолед.

4. Най-голямата праскова тежи 810 грама и е откъсната от канадеца Робърт Хоуг в Британска Колумбия на 12 септември 2016 г.

5. Китай е най-големият производител на праскови в света с 11.9 тона, като държи половината от производството. На второ място е Италия с 1.4 тона, а трета е Испания с 1.3 тона. И това е интересно: ​Прасковата засилва имунитета - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

6. У нас насажденията с праскови през 2015 г. са 40 000 хектара, като близо 40 на сто от тях се намират в Долината на прасковите в района на Сливен. Всяка година сливенското село Гавраилово е домакин на традиционния празник „Златна праскова“, на който производители от цялата страна обменят опит.

7. Съществуват над 5000 вида праскови с бяла, жълта или розова вътрешност. Нектарините са разновидност на прасковите, а не кръстоска между праскови и сливи, въпреки че търговците ги смятат за различни плодове.

8. Прасковите са богати на калий, натрий, фосфор, магнезий, калций, витамин В, С и каротин. Те са полезни при болни бъбреци, подагра, ревматизъм, сърдечни болести, подобряват функцията на черния дроб, жлъчката и червата. Прасковата е много полезна и за кожата, защото изглажда бръчките, поддържа свежестта й и подсилва тена.

9. Прасковите са идеално междинно хранене.Една праскова ще ви донесе усещане за ситост, така че е идеална за сваляне на килограми. Един плод със средни размери съдържа 35-50 калории и никакви мазнини.

10. В Китай прасковата е символ на дълголетие и късмет. Прасковеното дърво се смята за дървото на живота. Средната продължителност на живота му е около 12 години.

И един бонус съвет:

Ако искате да се отървете от мъхестата кожа на прасковите, потопете ги за 30 секунди във вряла вода, след което ги преместете незабавно в студена вода. Мъхестата им обвивка буквално ще се свлече в ръцете ви.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft