Всички казват колко е полезна куркумата, но никой не споменава за нейната тъмна страна! Ето кога трябва да я избягвате!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Всички казват колко е полезна куркумата, но никой не споменава за нейната тъмна страна! Ето кога трябва да я избягвате!
27675
Всички казват колко е полезна куркумата, но никой не споменава за нейната тъмна страна! Ето кога трябва да я избягвате!

Куркумата  винаги е определяна като полезна и важна за здравословното хранене подправка. Изтъкването на ползите ѝ в последните години я превърна в третата най-продавана хранителна добавка.

Преди нея са само лененото семе и кокосовото масло. Тя обаче има и своята тъмна страна.

Куркумата се използва най-вече заради екзотичния си наситено жълт цвят и приятния си аромат, както и заради всички ползи, които носи на консумиращите я.

Както всяко друго нещо в природата обаче, лошата страна на подправката се проява най-вече при предозиране. Всичко, с което може да се прекали, би могло да бъде опасно или вредно за човек. Поради това е добре да сте запознати с това в кои ситуации трябва да я избягвате.

Специалистите споделят, че смесено с черен пипер, действието на веществото куркумин в подправката се увеличава с 200%. Това се равнява на цели 29 чаши куркума, което е повече от прекалено.

Куркумата не се препоръчва на бременни, кърмачки  и планиращи  бременност жени. Според специалистите тя не е безопасна за тях. Куркумата не се препоръчва и на бъдещи бащи, тъй като намалява нивата на тестостерон и забавя движението на сперматозоидите.

Изключително внимание на приема на куркума трябва да обръщат и диабетиците. Ако все пак не можете без нея, ограничете приема ѝ до минимум. Съставките ѝ водят до понижаване на нивата на кръвната захар в организма.

Хората, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците, е добре да забравят за куркумата. Тя е богата на оксалати и консумацията ѝ дори в минимални количества води до увеличаване на риска от образуването на камъни с до 70%.

Освен това при наличие на камъни в жлъчката куркумата води до неимоверно засилване на болките, придружени с проблеми в жлъчния мехур. Куркума в големи количества в това състояние може да доведе до тежки кризи.

В същото време обаче куркуминът предпазва от образуването на подобни образувания в жлъчката. Поради всичко това е добре да се консумира куркума при камъни в жлъчката, но в малки и премерени количества, за да не се предизвика обратният ефект.

Ако ви предстои операция, е добре да забравите за куркумата поне 3 седмици преди интервенцията. Подправката забавя съсирването на кръвта и при дори най-леката хирургическа намеса може да изиграе решаваща роля за изхода на операцията.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft