Печени определено са по- вкусни, но всички казват, че сурови са по- полезни, наистина ли е така?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Печени определено са по- вкусни, но всички казват, че сурови са по- полезни, наистина ли е така?
12656
Печени определено са по- вкусни, но всички казват, че сурови са по- полезни, наистина ли е така?

Отбягвани и отричани в ерата на нискомазнинната “мода”, ядките все по-стабилно се завръщат в менюто на хората, които започват да ги разпознават като ценен източник на нутриенти. Доста от нас ги консумират поради полезните за здравето мазнини и съдържащия се в тях протеин.

Те са чудесно и практично решение на проблема на съвременния човек с храненето по време на забързания график.

Доста от нас обаче са объркани и не са сигурни кое да предпочетат като по-полезно и по-леко за храносмилането: суровите или печените ядки. И двата варианта на консумация имат своите предимства и недостатъци. Тук няма да се спираме на многобройните ползи от консумацията им, а ще отбележим потенциалните и реалните им недостатъци, за да може всеки да направи своите заключения.

 

Печени ядки:
Ядките, които най-често ще закупите от търговската мрежа, са печени в мазнина и сол. Макар като енергийни стойности разликата да е минимална, би било добра идея да си ги печете сами, в случай че следите за качеството на мазнините, които приемате. Готварската сол е още една причина да предпочетете домашното печене на ядки в морска или друг вид естествена сол.

Съдържанието на акриламид е друг потенциален недостатък на печените ядки. Той е вторичен продукт на аспарагиновата киселина, и се образува при печенето на бадеми и лешници, както и при обработването на ядки в мазнина. Той действа като невротоксин, а излишното количество освобождава свободни радикали, има канцерогенно действие и може да предизвика изменения в хромозомите.

 

Сурови ядки:

Фитинова киселина – суровите ядки, които не са предварително изсушени или изкиснати във вода биха могли да съдържат вещества, които ги правят потенциално опасни. Ядките и семената съдържат ензими и други субстанции, които ги предпазват от изяждане от насекоми.

Освен защитата на ядките обаче, фитиновата киселина би могла да блокира усвояването на калция, магнезия, желязото и цинка. Накисването и сушенето елиминират съдържимата фитинова киселина. Системната консумация на пресни ядки и семена може да доведе до сериозни хранителни недоимъци в организма.

Макар и рядко, в суровите ядки биха могли да се съдържат вредни за тялото бактерии. Известни са случаи на зараза със салмонела от бадеми. Фъстъците (включваме ги тук, защото макар и представител на бобовите растения, те най-често се консумират като ядки) също могат да станат приемник на салмонела и афлатоксин.

Печенето, бланширането и дори лекото задушаване на пара унищожават салмонелата. Печенето отстранява до 50% от афлатоксините. Допълнителна мярка за сигурност е отстраняването на обезцветените по време на топлинната обработка ядки.

 

Как да разберем дали усвояваме или не ядките?
Сигурни знаци за това, че храносмилателната ни система не обработва ядките и семената, са:

тежест в корема след консумацията им;
присъствието на ясно забележими парчета ядки или цели семена в изпражненията.

Както по-горе споменахме, фитиновата киселина и ензимните инхибитори в ядките биха могли да се премахнат чрез накисване. Всеки вид ядки си има препоръчително време за накисване, за да сме сигурни, че няма да затруднят храносмилането ни.

Бадеми – 8-12 часа
Макадамия – 2-3 часа
Лешници – 8-12 часа
Кайсиеви ядки – 7-8 часа
Шам фъстък – 8-9 часа
Кашу – 2-3 часа
Орехи – 4-5 часа
Бразилски орехи – 3-4 часа
Тиквено семе – 7-8 часа


Причината, заради която много хора предпочитат печените ядки, е вкусът им. При печенето се освобождават мастни киселини, на които вкусовите ни рецептори реагират. И печените, и суровите ядки имат своите ползи и потенциални опасности. Изборът за това в какъв вид да ги консумираме опира най-вече до вкусовите ни предпочитания. Без значение дали ще ги ползвате сурови или печени обаче, винаги избирайте качествени и пресни продукти.

Ако ги обичате печени, печете ги сами. Печете ги на 175 градуса за не повече от 7-9 минути, като винаги загрявайте фурната предварително. Можете леко да ги навлажните и оваляте в сол, за да ги овкусите, или да ги изпечете в малко мазнина (използвайте кокосова, оризова или друга устойчива на висока температура мазнина).

Ако суровите ядки са ви безвкусни, добавете малко морска сол към водата, в която ги киснете.
Избирайте ядки, чиято цялост не е нарушена и нямат промяна в цвета. Избягвайте такива с паяжини или плесени по тях.

Съхранявайте ядките правилно, не ги оставяйте да се застояват, а при първите признаци на гранясване ги отстранете.
Не прекалявайте с количествата. Помнете, че единствено количеството прави разликата между лекарството и отровата. Консумирайте умно, така че да се насладите на полезните ефекти на ядките и семената.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft