Рискови фактори за появата на рак. Вижте дали сте сред най-застрашените

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Рискови фактори за появата на рак. Вижте дали сте сред най-застрашените
12985
Рискови фактори за появата на рак. Вижте дали сте сред най-застрашените

Рискови фактори за рак – хора в най-голям риск са…

Помислете дали наистина си заслужава да поемете този риск. Запознайте се с най-големите рискови фактори за рак, за да се предпазите от неговата евентуална поява с годините.

 

Цигари и пасивно пушене

Най-голямата причина за рака е разбира се употребата на цигари.

Тютюнопушенето причинява над 85% от смъртните случаи при наличие на рак на белия дроб.

Цигарите са враг номер 1 и при рак на устата, гърлото, гласните струни и стомаха.

За да не се стига толкова далеч, е необходимо да се предотврати употребата на тютюн като цяло – дъвчене, пушене и смъркане. Нужно е да избягвате и пасивното пушене.

Алкохолни питиета

Приемът на алкохол увеличава риска от развитие на рак на устата, гласните струни, червата, гърлото и черния дроб.

100 грама алкохол дневно увеличава риска от развитие на рак с до 4 и дори 6 пъти в сравнение с тези хора, които не приемат спиртни напитки или приемат алкохол в умерени дози.

Когато ограничите до минимум приетото количество алкохол дневно, вие ще намалите и риска от поява на рак с времето.

Затлъстяване

Наднорменото тегло и затлъстяване също са едни от основните фактори за поява на рак. Говорим най-вече за рак на бъбреците, матката, дебелото черво, стомаха, простатата, на гърдата при жени в пост-менопауза, панкреаса и жлъчния мехур.

Започнете да поддържате теглото си с физическа активност и пълноценно хранене.

Прекомерно излагане на слънчева светлина

В малки количества слънчевата светлина е полезна за тялото, тъй като се произвежда витамин Д. Излагането на много силно слънце обаче никак не е за предпочитане.

Същото се отнася и за изкуствените източници на ултравиолетово излъчване (примерно солариум).

По този начин се увеличава риска от развитие на рак на кожата . Добра предпазна мярка е използването на защитни препарати за кожата, избягване на прекалено силно слънчево греене и не на последно място подходящо облекло.

Правилното Хранене

Определено съществува връзка между появата на рак и приемът на определени храни. Ако всеки ден се консумират по близо 100 гр зеленчуци и плодове, ще бъде намален риска от поява на рак на устата с до 20%, а рак на стомаха с близо 30%.

Обработеното и червеното месо пък увеличават риска от развитие на рак на червата. При рак на стомаха опасна се оказва солта, а също така и солените храни.

За да се предпазите, е необходимо задължително да намалите консумацията на наситени мазнини, високо енергийни храни, твърде големи количества захар, солени храни, пържени и препечени ястия. Приемайте най-вече здравословни и разнообразни продукти.

Рискови фактори за рак са още инфекциите и ниската физическа активност. Затова спортувайте активно!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft